Τράπεζες και αλλαγές στο Δημόσιο τα επερχόμενα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Τράπεζες και αλλαγές στο Δημόσιο τα επερχόμενα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ
Sooc

Με την τρίτη αξιολόγηση να εκτιμάται ότι θα αρχίσει τον Οκτώβριο, εξακολουθούν να υφίστανται «καυτά» θέματα τα οποία εκτιμάται πως θα αποτελέσουν αγκάθια στις διαπραγματεύσεις- κυρίως από το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται πηγές κοντά στην κυβέρνηση που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, το ένα από αυτά θα έχει να κάνει με το Δημόσιο- και ειδικότερα θέματα όπως η αξιολόγηση των υπαλλήλων, η κινητικότητα και οι συμβασιούχοι. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις τράπεζες, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως χρειάζεται να ελεγχθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, κάτι στο οποίο αντιδρούν η κυβέρνηση και η ΕΚΤ, που δεν θέλει να αμφισβητηθούν οι δικές της διαδικασίες αξιολόγησης των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΔΝΤ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα μείνει ή αν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Ως πιθανότερο σενάριο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, θεωρείται το δεύτερο, αν και είναι πιθανό να διατηρήσει τον σημερινό του ρόλο μέχρι το τέλος του προγράμματος. , Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα νέων μέτρων για το 2018, ιδίως μετά την «αδυναμία» που διαπιστώθηκε στα έσοδα του Ιουλίου, καθώς οι δανειστές δεν θα ρισκάρουν αποτυχία στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την ώρα του τέλους του μνημονίου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», σημεία αντιπαράθεσης με τους δανειστές αναμένεται να αποτελέσουν επίσης οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και ο «ανασκολοπισμός» της ΔΕΗ, αν οι γερμανικές εκλογές δεν ανατρέψουν την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Δημοφιλή