ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2017 19:01 EEST | Updated 22/08/2017 19:01 EEST

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για την Ορτέγκα ζητεί ο Μαδούρο

JUAN BARRETO via Getty Images
Venezuelan President Nicolas Maduro offers a press conference at the Miraflores presidential palace in Caracas on August 22, 2017.Chile said Tuesday it has granted diplomatic asylum to five Venezuelans who took refuge in its embassy in Caracas, amid political turmoil as Maduro moves to consolidate power. The five were among a group of 33 jurists who had been named to the Venezuelan Supreme Court by the opposition-controlled National Assembly on July 31 in defiance of the government. / AFP PHOTO

Οι αρχές της Βενεζουέλας θα ζητήσουν να εκδοθεί από την Interpol ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης της πρώην γενικής εισαγγελέα Λουίσας Ορτέγκα — η οποία διέφυγε από τη χώρα καταγγέλλοντας ότι υφίσταται διωγμό από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση — ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

«Η Βενεζουέλα θα ζητήσει από την Interpol (να εκδοθεί) κόκκινη ειδοποίηση εναντίον αυτών των προσώπων, τα οποία ενέχονται σε σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Κράτους, αναφερόμενος στην εισαγγελέα Ορτέγκα και τον σύζυγο της, τον βουλευτή Χερμάν Φερέρ, λίγη ώρα αφότου και οι δυο τους αναχώρησαν από την Κολομβία, όπου είχαν καταφύγει, με προορισμό τη Βραζιλία. Ο Μαδούρο κατηγόρησε το ζευγάρι πως δουλεύει για τους Αμερικανούς εδώ και καιρό.

Παράλληλα, ο Μαδούρο επισήμανε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Καράκας και την Ουάσινγκτον έχουν φθάσει στο απόλυτο ναδίρ.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας όσον αφορά τη σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε ο Μαδούρο. Εξέφρασε την ευχή η σχέση ανάμεσα στον ίδιο και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μπορούσε να χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, η σχέση ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ να μπορούσε να εξομαλυνθεί και ένας διάλογος να μπορούσε να αρχίσει. «Εσύ κι εγώ πρέπει να μιλήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, «μόνο συνομιλώντας μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε απρογραμμάτιστες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι «έχουμε πολλές επιλογές όσον αφορά τη Βενεζουέλα (...) συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επιλογής εάν χρειάζεται».

Ο Νικολάς Μαδούρο είναι αντιμέτωπος με μια διπλή πολιτική και οικονομική κρίση και πολύμηνες, βίαιες διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 125 ανθρώπους. Η αντιπολίτευση και πολλές ξένες κυβερνήσεις τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να καταλύσει τη δημοκρατία, πράγμα που αρνείται.

Στη σημερινή του ομιλία ο Μαδούρο αναφέρθηκε επί μακρόν στις ενέργειες των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και αλλού, υπενθυμίζοντας ιδίως τον πόλεμο στο Ιράκ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)