Η Ολυμπία Δουκάκη πρωταγωνιστεί σε ταινία για τους Έλληνες του Άουσβιτς

Η βραβευμένη με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη πρωταγωνιστεί σε μία νέα ταινία που σκηνοθετεί ο Νταβίντ Αντόνιουκ και έχει γράψει η Τζοάνα Τσάνις, σε παραγωγή των Τσακ Σκοτ και Γκρέγκορι Σ. Παπάς.

Η ταινία «Ελευθερομάνια» βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία που αποκάλυψε ο Παπάς όταν έπεσε στα χέρια του το ημερολόγιο μίας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος και που αναφέρονταν στους Έλληνες κρατούμενους του Άουσβιτς.

Μετά από χρόνια έρευνας και αφού κατάφερε να βρει επίσημες μαρτυρίες αξιωματικών των SS μέσα από τα αρχεία του Βερολίνου, ο Παπάς έστειλε την ιστορία στην Τσάνις, η οποία ζει στο Τορόντο, και αυτή την μετέτρεψε σε σενάριο.

Η ιστορία διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1944 όταν οι Ναζί αποφάσισαν 446 Έλληνες κρατούμενοι ως Sonderkommandos να οδηγήσουν τους υπόλοιπους φυλακισμένους στους θαλάμους αερίων της Πολωνίας. Σε περίπτωση που δεν το δέχονταν θα θανατώνονταν.

Η δράση κινείται μεταξύ Τορόντο και Νέας Υόρκης και περιστρέφεται γύρω από την συγγραφέα και επιζήσασα του Άουσβιτς Πιρόσκα, την οποία υποδύεται η Δουκάκη, καθώς μοιράζεται τις αναμνήσεις της με τη δημοσιογράφο Ανθούλα Κατσιματίδης.

Η γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια Γλυκερία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Νέος Κόσμος» θα τραγουδήσει το Μινόρε της Αυγής για τους τίτλους τέλους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)