Τουρκικό θρησκευτικό ίδρυμα ζητά απομάκρυνση του αγάλματος του Διογένη από τη Σινώπη

Τουρκικό θρησκευτικό ίδρυμα ζητά απομάκρυνση του αγάλματος του Διογένη από τη Σινώπη
Sculpture of Diogenes,Sinop,Turkey
Sculpture of Diogenes,Sinop,Turkey
SonerCdem via Getty Images

Μια τουρκική συντηρητική θρησκευτική οργάνωση/ ίδρυμα πραγματοποίησε διαμαρτυρία στη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στις 22 Αυγούστου, απαιτώντας την απομάκρυνση του αγάλματος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Διογένη (του γνωστού και ως Διογένη του Κυνικού, διάσημου, μεταξύ άλλων, και για τον τρόπο που απάντησε στον Αλέξανδρο κατά τη συνάντησή τους).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, το Ίδρυμα Ερμπακάν λέει ότι διαμαρτύρεται επειδή στην περιοχή προσδίδεται «ελληνική ιδεολογία».

«Δεν είμαστε κατά των τεχνών και των γλυπτών. Είμαστε κατά του γεγονότος πως προσδίδουν ελληνική ιδεολογία στη Σινώπη υπό την κάλυψη του αγάλματος. Θέλουμε το άγαλμα του Διογένη να απομακρυνθεί από την είσοδο της Σινώπης και να μεταφερθεί στο Μπαλατλάρ (τοπική βυζαντινή εκκλησία). Θα καταβάλουμε προσπάθειες για αυτό. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους» είπε ο Ισμαήλ Τεζίτς, τοπικός εκπρόσωπος του ιδρύματος στη Σινώπη.

Ο Διογένης ο Κυνικός θεωρείται πως γεννήθηκε κατά το 412 πΧ στη Σινώπη- την πρώτη ελληνική αποικία που ιδρύθηκε στον Εύξεινο Πόντο κατά τον 8ο αιώνα πΧ, από τους κατοίκους της Μιλήτου (σημειώνεται ωστόσο πως, σύμφωνα με κάποιες πηγές, οι ντόπιοι της περιοχής, που βρίσκονταν ήδη εκεί, περηφανεύονταν ότι κατάγονταν από τους Αργοναύτες, κάτι που πάει ακόμα πιο πίσω την άφιξη των Ελλήνων στην περιοχή- πίσω και από την Ομηρική Περίοδο) . Από εκεί ξεκίνησε ο εξελληνισμός των ακτών του Πόντου: Με τη σειρά της, η Σινώπη ίδρυσε την Τραπεζούντα, την Κερασούντα και τα Κοτύωρα. Αποτέλεσε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και συνέχισε να θεωρείται σημαντική πόλη για το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιότητας- μάλιστα, αποτέλεσε πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου, ενώ σε αυτή γεννήθηκε και ο Μιθριδάτης ο Μέγας. Παρέμεινε σημαντική και κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, ενώ το 1853 εκεί έγινε ναυμαχία που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του οθωμανικού στόλου από το ρωσικό ναυτικό.

Δημοφιλή