Συμπληρώματα βιταμινών B6 και B12 συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου στους άντρες

Συμπληρώματα βιταμινών B6 και B12 συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου στους άντρες
Senior man is holding yellow gel capsules in hand, horizontal
simarik via Getty Images
Senior man is holding yellow gel capsules in hand, horizontal

Οι άνδρες, και ειδικά οι καπνιστές, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αν λαμβάνουν μεγάλες δόσεις βιταμινών Β6 και Β12, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

Η έρευνα έγινε στο Πανεπιστημίο του Οχάιο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμινών Β6 και Β12 είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ενώ όσοι ήταν καπνιστές είχαν τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 77.000 άτομα 50-76 ετών και 800 από τους εθελοντές εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα μέσα σε διάστημα 6 μηνών.

«Παρατηρήσαμε ότι οι άνδρες που έπαιρναν πάνω από 20 mg Β6 την ημέρα για πάνω από 10 χρόνια είχαν 82% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με άνδρες που δεν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης Β από οποιαδήποτε πηγή», εξηγεί ο Theodore Brasky, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Ενώ συμπληρώνει: «Οι άνδρες που έπαιρναν πάνω από 55 mg Β12 την ημέρα είχαν 98% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, συγκριτικά με άνδρες που δεν έπαιρναν βιταμίνη Β».

Οι άνδρες που κάπνιζαν από την αρχή της μελέτης και κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β είχαν τριπλάσιες έως τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στον πνεύμονα.