Ζάκυνθος: Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στο χωριό Αναφωνήτρια. Στις αυλές των σπιτιών η φωτιά

Ζάκυνθος: Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στο χωριό Αναφωνήτρια. Στις αυλές των σπιτιών η φωτιά
eurokinissi

Δύσκολη νύχτα για τη Ζάκυνθο καθώς στις φλόγες έχει παραδοθεί το βόρειο τμήμα του νησιού και οι άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς κατοικημένες περιοχές.

Το πύρινο μέτωπο, έκτασης πολλών χιλιομέτρων, μετά το χωριό Αναφωνήτρια, όπου έκαψε σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων σπίτια, ένα μαγαζί, αγροικίες και στάνες, κατευθύνεται τώρα προς το χωριό Μαριές όπου οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους με λάστιχα ενώ προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες με ό,τι μέσα διαθέτουν.

Λίγο πιο βόρεια μαίνονται άλλα τρία μέτωπα πυρκαγιών στις Άνω Βολίμες και στις περιοχές Σκούτα και Πελιλομποί. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ μετά τις 12 το βράδυ αναμένονται στο νησί ερπυστριοφόρα του στρατού για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Στο σημείο έχουν σπεύσει δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με 6 άνδρες καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Drones και κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμών θα βρεθούν και πάλι στην Ζάκυνθο καθώς εκφράζονται νέες υπόνοιες για εμπρησμούς.

Παράλληλα θα ενισχυθούν και οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί για την επιτήρηση των δασικών περιοχών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλίρη φέτος είχαμε 76 πυρκαγιές μόνο στη Ζάκυνθο από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ο πύρινος εφιάλτης ξαναξύπνησε στη Ζάκυνθο πιο καταστροφικός από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των παθόντων δέχθηκαν την επίθεση της φωτιάς στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο στη νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου. Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής.

Σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς μιλά για σχέδιο εμπρησμού επικαλούμενος τα τρία μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα. «Δεν είναι δυνατόν να μην πρόκειται για σχέδιο εμπρησμού όταν ξεσπούν ταυτόχρονα. Σαφώς, το μυαλό μας εκεί θα πάει» είπε στον ΑΝΤ1. Είπε ακόμη ότι στο νησί ξέσπασαν 30 πυρκαγιές μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Υψηλός κίνδυνος για νέες πυρκαγιές

Παραμένει πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης. Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηλείας και για τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, Κρήτη, Κύθηρα, Σαμοθράκη, Λήμνο, καθώς και όλες τις Κυκλάδες. Εξάλλου, 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Δημοφιλή