ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/08/2017 13:32 EEST | Updated 26/08/2017 13:33 EEST

Τσίπρας: «Θετική η συγκυρία της οικονομίας για τις προοπτικές της χώρας και της Β. Ελλάδας»

eurokinissi

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι προχωράνε τα ζητήματα των υποδομών της Θεσσαλονίκης (λιμάνι, μετρό, έργα στο αεροδρόμιο), είπαν οι παραγωγικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση οι φορεία χαρακτήρισαν ως «μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί για την πόλη», την αλλαγή στον ΟΑΣΘ.

Η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πόλη, προχωρώντας σε έργα που είχαν καταντήσει ανέκδοτο, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση της σήραγγας των Τεμπών, και η αλλαγή στον ΟΑΣΘ – και όχι με τη ρητορική της συμπρωτεύουσας, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται η επίλυση των χρόνιων ζητημάτων, όπως η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας και η ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης.

Οι φορείς έθεσαν στον πρωθυπουργό τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την οικονομία και την παραγωγή Βορείου Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τις προοπτικές της χώρας και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έξοδο στις αγορές, την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών, βελτίωση η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2017. Χαρακτήρισε ακόμη κρίσιμη την τρέχουσα χρονιά, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία.

Η έμφαση από την πλευρά του πρωθυπουργού δόθηκε στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τις αγορές και τις υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε ακόμη και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των υποδομών. Επίσης ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Για το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τόσο την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας όσο και τα νέα εργαλεία για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.