Συνεχίζονται οι πρωτοφανείς πλημμύρες στο Τέξας. Παραμείνει κλειστό το λιμάνι του Χιούστον

Συνεχίζονται οι πρωτοφανείς πλημμύρες στο Τέξας. Παραμείνει κλειστό το λιμάνι του Χιούστον
MARK RALSTON/AFP/Getty Images
MARK RALSTON/AFP/Getty Images
MARK RALSTON via Getty Images

Όλες οι υπηρεσίες στο λιμάνι του Χιούστον, τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα παραμείνουν κλειστές σήμερα λόγω της επικινδυνότητας του καιρού, ενώ συνεχίζονται οι πλημμύρες και η βροχή από την καταιγίδα Χάρβεϊ, είπε χθες η εκπρόσωπος της αρχής του λιμανιού.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων είπε ότι η βροχόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές του Τέξας, φέρνοντας από 38 έως και 63,5 εκατοστά βροχής επιπλέον.

Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι υπήρχε πιθανότητα τυφώνων στο βορειότερο άκρο των παράκτιων περιοχών του Τέξας, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την νοτιοδυτική Λουιζιάνα, σήμερα το πρωί (απόγευμα ώρα Ελλάδας).

Το μετεωρολογικό σύστημα στα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών έχει 90% πιθανότητα να μετατραπεί σε κυκλώνα τις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Το κέντρο της καταιγίδας Χάρβεϊ προβλέπεται να μετακινηθεί από το κέντρο της ακτογραμμής του Τέξας σήμερα και να ξαναεπιστρέψει στη θάλασσα απόψε.

Οι πρωτοφανείς πλημμύρες, είπε το Κέντρο, συνεχίζονται στο νοτιοανατολικό Τέξας, ενώ η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ βρίσκεται περίπου 15 χλμ βορειοανατολικά της Βικτόρια του Τέξας, με ανέμους έντασης 65 χλμ/ώρα.

Τμήματα της πόλης του Χιούστον, κοντά στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικού, έχουν καταγράψει πάνω από 76 εκατοστά (30 ίντσες) βροχόπτωσης σε 48 ώρες, ενώ η βροχή συνεχίζεται, δήλωσε σήμερα η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την αντιπλημμυρική αρχή στην οποία υπάγεται η κομητεία Χάρις όπου βρίσκεται το Χιούστον, οι επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϊ συναγωνίζονται αυτές της τροπικής καταιγίδας Άλισον, η οποία είχε φέρει στο Τέξας επίπεδα βροχόπτωσης πάνω 102 εκατοστά (40 ίντσες) τον Ιούνιο 2001, πλημμυρίζοντας 70.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές αξίας 9 δις δολαρίων (7,55 δις ευρώ).

"Το εύρος και η ένταση της βροχόπτωσης αυτής είναι πέρα από οτιδήποτε έχει καταγραφεί έως τώρα. Έρχονται καταστροφικές πλημμύρες και αναμένεται να συνεχιστούν επί σειρά ημερών", είπε η Υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Χάρβεϊ ήρθε στο Τέξας ως τυφώνας Κατηγορίας 4 (ύψιστο επίπεδο κλίμακας), με ανέμους 210 χλμ/ώρα, και είναι η ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει το Τέξας από το 1961. Ο Χάρβεϊ ξήλωσε οροφές σπιτιών, κατέστρεψε κτίρια, πλημμύρισε παράκτιες περιοχές και διέκοψε την ηλεκτροδότηση περίπου 280.000 ατόμων στο Τέξας από χθες.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή