Δεύτερη νύχτα μάχης με τις φλόγες: Συνεχίζεται και τη Δευτέρα ο σκληρός αγώνας για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ζάκυνθο

Δεύτερη νύχτα μάχης με τις φλόγες: Συνεχίζεται ο σκληρός αγώνας για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ζάκυνθο
Eurokinissi

Συνεχίστηκε και για δεύτερο βράδυ ο δύσκολος αγώνας των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ζάκυνθο.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές σε Αναφωνήτρια, Άνω Βολίμες- Καπελέτι (κοντά στις Μαριές), Πελιλόμπι, Σκούτα, Καμπί, Αργάση και Αγαλά. Αν και η εικόνα δείχνει σημάδια βελτίωσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς έξω από τις Μαριές. Γενικότερα στη Ζάκυνθο επιχειρούν 156 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 31 άτομα πεζοπόρο, 3 γαιοπροωθητικά οχήματα, 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Παράλληλα, εντείνονται υποψίες για εμπρησμούς, καθώς ενώ η φωτιά είχε αναχαιτιστεί βόρεια του χωριού, ξαφνικά υπήρξαν τρεις εστίες ανατολικά χωρίς να υπάρχει εκεί, μέχρι εκείνη τη στιγμή, πρόβλημα.

Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στις Μαριές, που για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό. Οι φλόγες κατέκαψαν σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του imerazante.gr, τουλάχιστον 20 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, απομακρύνθηκαν από το χωριό με μικρά λεωφορεία του Δήμου, οι υπόλοιποι κάτοικοι όμως παρέμειναν για να συμβάλουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με το imerazante.gr, mόνο μετά τις 02:00 οι φλόγες έπεσαν, και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, συχνά επικίνδυνες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους πυροσβέστες.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» είπε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και τόνισε ότι την ώρα που «προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» επεσήμανε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας μάλιστα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».

«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μες το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».

«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή εντοπίστηκαν από αέρος, από ελικόπτερο που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης, δύο άτομα τα οποία εθεάθησαν να προσπαθούν να βάλουν νέες φωτιές, και ακολούθησε κινητοποίηση των αρχών για τη σύλληψή τους. Ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής έχει προσαχθεί και ανακρίνεται για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι ένα από τα δύο αυτά άτομα. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας εθεάθη κατά τις 10 το βράδυ της Κυριακής να οδηγεί μεθυσμένος μοτοσικλέτα στις Βολίμες. Οι αστυνομικοί του έκαναν σήμα να σταματήσει και αυτός δεν το έκανε, οπότε θεωρήθηκε ύποπτος και ακολούθησε προσαγωγή του- ωστόσο δεν θεωρείται και πολύ πιθανό να προκύψουν σε βάρος του στοιχεία σε βάρος του για εμπρησμό.

Άλλα μέτωπα

Στην πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στην περιοχή Μολύκρειο Ναυπακτίας επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα.Οριοθετημένες είναι οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί σε διάφορα άλλα σημεία της επικράτειας (Αμόργιανοι Αμφιλοχίας, Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων, Παππαδάτες Πρέβεζας, Καντήλι Μεγάρων Αττικής, Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης, Άγιος Νικόλαος Αχαΐας, Σαντομέρι Αχαΐας και στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας). Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στον Κουβαρά Αττικής και την Αγορά Θεσπρωτίας.

Κατά το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική 47 δασικές πυρκαγιές και 45 αστικές πυρκαγιές.

Πολύ υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας,, Κορινθίας και Αργολίδας, ενώ υψηλός (δείκτης 3) για τους νομούς Έβρου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, καθώς και για τα νησιά Σκύρος, Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Ικαρία, Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα.

Δημοφιλή