Μαφία εμπρηστών στη Ζάκυνθο; Οι 80 φωτιές, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. και οι εκτιμήσεις

Μαφία εμπρηστών στη Ζάκυνθο; Οι 80 φωτιές, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. και οι εκτιμήσεις
Eurokinissi

Επιχειρησιακό σχέδιο για να «ξηλωθεί» η μαφία των εμπρηστών στη Ζάκυνθο έχουν εκπονήσει από κοινού ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική.

Οι δύο εμπρηστές που εντοπίστηκαν από πυροσβεστικό ελικόπτερο την Κυριακή να προσπαθούν να βάλουν νέες φωτιές αναζητούνται, ενώ έχει προσαχθεί ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής που ανακρίνεται για τυχόν συμμετοχή του σε εμπρησμούς (χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του).

Οι Αρχές έχουν επιστρατεύσει στη Ζάκυνθο drones και ελικόπτερα για εντοπισμό υπόπτων από αέρος. Επίσης, στο νησί βρίσκονται κλιμάκια της Ασφάλειας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως και σήμερα έχουν ξεσπάσει στη Ζάκυνθο περίπου 80 δασικές πυρκαγιές με πολύ ύποπτη συχνότητα και στόχευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία μόνο ημέρα του Ιουλίου, από το σύνολο των πυρκαγιών, οι 22 είχαν ξεσπάσει στη Ζάκυνθο, και 15 μία άλλη μέρα του ίδιου μήνα. Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο των αντεκδικήσεων ανάμεσα σε κατοίκους, γαιοκτήμονες του νησιού, για τη δημιουργία βοσκοτόπων ή οικοδομήσιμων εκτάσεων. Για την αποτροπή νέων εμπρησμών ή τον εντοπισμό δραστών εμπρησμού ενισχύθηκαν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας, οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί, από αστυνομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να προβαίνουν σε νυχτερινές περιπολίες σε κρίσιμα σημεία της Ζακύνθου, και να βοηθήσουν στο προανακριτικό έργο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στις περιοχές της Αναφωνήτριας, Άνω Βολιμών και Μαριών, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να τις κρατήσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καμπί.

Κάτι αντίστοιχο καταγράφηκε και το απόγευμα της Κυριακής, ενισχύοντας τις υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, όταν στην περιοχή της Αναφωνήτριας, το μέτωπο της πυρκαγιάς πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές. Την ώρα που οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του, εκδηλώθηκαν τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση.

Δημοφιλή