Το 12.000 ετών φρούριο της Τουρκίας Hasankeyf κινδυνεύει να αφανιστεί

Το 12.000 ετών φρούριο της Τουρκίας Hasankeyf κινδυνεύει να αφανιστεί
LYAS AKENGIN/AFP/Getty Images
LYAS AKENGIN/AFP/Getty Images
ILYAS AKENGIN via Getty Images

Η διαδικασία κατεδάφισης του Τούρκικου φρουρίου 12.000 ετών με το όνομα Hasankeyf έχει προχωρήσει, καθώς οι αρχές έχουν ξεκινήσει να «αφανίζουν» τους γκρεμούς γύρω από τα ερείπια του οικισμού, σύμφωνα με την Guardian.

Η κίνηση αυτή των αρχών, συνδεδεμένη με την κατασκευή ενός φράγματος περίπου στα 50 μίλια προς τη φορά του ρεύματος, αναμένεται να καταστρέψει το πλούσιο οικοσύστημα του λεκανοπεδίου του ποταμού Tigris.

Οι τοπικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τα βράχια καταστρέφονται για λόγους ασφαλείας και ότι 210 σπηλιές-ένα μικρό κομμάτι χιλιάδων ανθρωπογενών σπηλαίων στην περιοχή-θα γέμιζαν πριν από την πλημμύρα της πόλης, προκειμένου να αποφευχθεί η διάβρωση.

Ο μηχανικός περιβάλλοντος Ercan Ayboga της οργάνωσης που δημιουργήθηκε ώστε να κρατήσουν το φρούριο Hasankeyf ζωντανό, προειδοποιεί ότι περίπου 80,000 ανθρώπους θα μεταναστεύσουν και δεν θα ξαναγυρίσουν στην περιοχή. Πολλοί θα χάσουν τη γη τους και τα προς το ζην. Λόγω των επιπρόσθετων χρεών που έχουν ληφθεί για την αγορά νέων κατοικιών, πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν τώρα τη φτώχεια.

«Το λεκανοπέδιο του ποταμού Tigris είναι μια από τις τελευταίες περιοχές όπου το νερό του ποταμού τρέχει ελεύθερο στην Τουρκία χωρίς να είναι φραγμένο», λέει ο Ayboga. «Το φράγμα θα καταστρέψει εντελώς τις όχθες του ποταμού. Το μικροκλίμα θα αλλάξει λόγω του φράγματος, φαινόμενο που ήδη έχουμε δει μετά τα φράγματα στον Ευφράτη. Η βιοποικιλότητα θα υποφέρει. Η πλούσια ποικιλία φυτικής και ζωικής ζωής θα μειωθεί σημαντικά».

Ο Ilisu που κάποτε ήταν λειτουργικός, θα είναι επίσης επιβλαβής για τα Μεσοποταμικά εδάφη, μια περιοχή υγροτόπων στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με την UNESCO.

Ο Ayboga τόνισε ότι παρά τις αντιπαραθέσεις γύρω από την κατασκευή του φράγματος του Ilisu, όλες οι διαμαρτυρίες και οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί υπό της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκαν έναν χρόνο πριν.

«Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη διαμάχη στην περιοχή και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να επιταχύνει το πρότζεκτ και να σταματήσει τις αντιθέσεις. Πολλοί ντόπιοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν τώρα», συμπληρώνει ο Ayboga.

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή