Περίπου 18.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν περάσει την τελευταία εβδομάδα τα σύνορα με το Μπανγκλαντές

Περίπου 18.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν περάσει την τελευταία εβδομάδα τα σύνορα με το Μπανγκλαντές
REHMAN ASAD/AFP/Getty Images
REHMAN ASAD/AFP/Getty Images
REHMAN ASAD via Getty Images

Περίπου 18.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ εκτιμάται ότι έχουν περάσει την τελευταία εβδομάδα τα σύνορα με το Μπανγκλαντές στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από το χειρότερο κύμα βίας που έχει σημειωθεί εδώ και πέντε χρόνια στην Πολιτεία Ραχίν, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων ανταρτών Ροχίνγκια εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ την Παρασκευή, στη βόρεια Πολιτεία Ραχίν όπου ζει κυρίως η μουσουλμανική αυτή μειονότητα, έχει προκαλέσει νέο κύμα διώξεων εις βάρος της, γεγονός που έχει ωθήσει πολλούς Ροχίνγκια να αναζητήσουν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ήδη ζουν περισσότεροι από 400.000 ομοεθνείς τους πρόσφυγες.

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις τελευταίες συγκρούσεις, η πλειονότητά τους αντάρτες, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως και άμαχοι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ακριβής εκτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές, όμως πρόσθεσε ότι «εκατοντάδες επί εκατοντάδων» άνθρωποι είναι εκεί.

Η μεταχείριση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ, έχει αναχθεί στο πιο ακανθώδες ανθρωπιστικό ζήτημα για τη χώρα που προσπαθεί να κάνει τη μετάβαση από ένα σκληρό στρατιωτικό καθεστώς προς μια πιο δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι Ροχίνγκια είναι απάτριδες και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, αν και ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.

Ωστόσο και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή