ΔΙΕΘΝΕΣ
31/08/2017 14:04 EEST | Updated 31/08/2017 16:18 EEST

H Google μόλις απέδειξε πως τα μονοπώλια βλάπτουν και τη δημοκρατία, εκτός από την οικονομία

Bloomberg via Getty Images
Signage is displayed at the Google Inc. offices in New York, U.S., on Tuesday, Aug. 22, 2016. Wal-Mart Stores Inc. is teaming up with Google to let shoppers order by voice, the latest example of the world's largest retailer finding a technology partner to catch e-commerce leader Amazon.com Inc. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

Τα προηγούμενα χρόνια ο δημοσιογράφος Barry Lynn προσπάθησε με κάθε μέσο να προειδοποιήσει τόσο τους πολιτικούς όσο και το κοινό πως η νέα εποχή των εταιρικών μονοπωλίων απειλεί όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Μετέδωσε τις σκέψεις του και σε άλλους ερευνητές, οι οποίοι πείστηκαν και δέχτηκαν να τον ακολουθήσουν με απώτερο σκοπό να αποδείξουν την αλήθεια.

Τα λεγόμενα του Lynn αποδείχθηκαν ορθά. Το think tank «Νew America Foundation» τον απέλυσε εξαιτίας της θέσης του ως επικεφαλής ενός πρότζεκτ που στόχο είχε τη διεξαγωγή έρευνας για τις μονοπωλιακές πολιτικές τoυ κολοσσού της Google. Στις 27 Ιουνίου η ομάδα του μέσω μιας δήλωσης 150 λέξεων ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να λάβει υπόψιν την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει πρόστιμο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Google για παραβίαση των αρχών για τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές αρχές εναντίον εταιρείας που παραβιάζει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

Να σημειωθεί μόνο ότι ο Eric Schmidt, εκτελεστικός πρόεδρος της Alphabet, Inc., της μητρικής εταιρείας της Google, βρέθηκε στη θέση του προέδρου του New America Foundation από το 2008 έως τα μέσα του 2016. Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα των New York Times που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, ο Lynn κλήθηκε από την Anne-Marie Slaughter, μία εκ των επικεφαλής του New America να αιτιολογήσει την πράξη του λίγο μετά τα σχόλια του για την απόφαση της ΕΕ να στραφεί εναντίον της Google.

O πρώην δημοσιογράφος έλαβε απλά ένα μήνυμα από τη Slaughter στο οποίο του εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να αποχωρήσει από το think tank τόσο αυτός όσο και ολόκληρη η ομάδα του. Ο βασικότερος, σύμφωνα με το μήνυμα, ήταν πως ο Lynn αποτελούσε κίνδυνο για την ακεραιότητα του θεσμικού οργάνου.

Mια εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με την απόλυση του Lynn, μέσω email που έστειλε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ο υπάλληλος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα που έπρεπε να ακολουθήσει. Η Riva Sciuto δήλωσε παράλληλα: «Στηρίζουμε εκατοντάδες οργανισμούς που προάγουν το ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο, που δίνει πρόσβαση σε αμέτρητες πληροφορίες. Δεν συμφωνούμε με τις ομάδες μας πάντα, ωστόσο εκφράζουμε τις διαφωνίες μας με σεβασμό, σεβόμαστε επίσης τις αποφάσεις του προσωπικού και την πολιτική της εταιρείας».

Ο Lynn μελετά ήδη τη δημιουργία ενός άλλου ανεξάρτητου φορέα προκειμένου μαζί με την ομάδα του να συνεχίσει το έργο το οποίο ξεκίνησε. Ήδη όλοι μαζί πραγματοποιούν μια εκστρατεία με στόχο την κινητοποίηση της δημόσιας σφαίρας ενάντια στα σύγχρονα μονοπώλια, ενώ παράλληλα τονίζουν τη δυνατότητα της Google να στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας ανατρέπει τα συμφέροντά της.

Εδώ και καιρό ο Lynn και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν με κάθε μέσο πως τα μονοπώλια βλάπτουν όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη δημοκρατία, σημείωσε ο Zephyr Teachout, μέλος του ΔΣ της νέας καμπάνιας, Citizens Against Monopolies στη HuffPost. Το θέμα είναι πως οι προσπάθειες τους έχουν ήδη πιάσει τόπο ως ένα σημείο, αφού σίγουρα έχουν προβληματίσει τόσο την κοινωνία όσο και άλλα think tank. To κοινό πρέπει να αναγνωρίσει πως η Google ασκεί μια αυταρχική περίεργη εξουσία όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινή γνώμη, σημείωσε ερευνητής που παρακολουθεί στενά το θέμα.