Ο διπλωματικός πόλεμος Μόσχας - Ουάσιγκτον

Ο διπλωματικός πόλεμος Μόσχας - Ουάσιγκτον
People walk past advertising posters of a German soft drink producer depicting Turkey's President Tayyip Erdogan, Russian President Vladimir Putin and U.S. President Donald Trump during the G20 summit in Hamburg, Germany, July 6, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch
People walk past advertising posters of a German soft drink producer depicting Turkey's President Tayyip Erdogan, Russian President Vladimir Putin and U.S. President Donald Trump during the G20 summit in Hamburg, Germany, July 6, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch / Reuters

Για κίνηση αντιποίνων απέναντι στη μείωση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη Ρωσία, που διέταξε το Κρεμλίνο πριν από ένα μήνα, κάνουν λόγο αναλυτές, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και άλλων δύο διπλωματικών κτιρίων στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Την απόφαση ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκαλώντας δυσφορία το Κρεμλίνο.

Πριν από έναν ακριβώς μήνα, θυμίζει το Reuters, αντιδρώντας στις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Μόσχα διέταξε την Ουάσιγκτον να μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στη Ρωσία σε λιγότερο από το μισό και συγκεκριμένα σε 455 άτομα.

Το μέτρο αναζωπυρώνει την ένταση που έχουν δημιουργήσει στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών τα σενάρια εμπλοκής της Μόσχας στην προεκλογική εκστρατεία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, υπέρ του τότε υποψηφίου και νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση ήταν αδικαιολόγητη και επιβλαβής στο σύνολο των μεταξύ μας σχέσεων», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, αναφερόμενη στον «διπλωματικό πόλεμο» που κήρυξε το Κρεμλίνο στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

«Στο πνεύμα της ισοτιμίας που επικαλέστηκαν οι Ρώσοι, απαιτούμε από τη ρωσική κυβέρνηση να κλείσει το γενικό προξενείο της στο Σαν Φρανσίσκο», σημείωσε η Νάουερτ, προσθέτοντας επίσης ότι θα πρέπει να κλείσουν άλλα δύο κτίρια του ρωσικού διπλωματικού σώματος στη χώρα, ένα στην Ουάσιγκτον και ένα στη Νέα Υόρκη.

«Το κλείσιμο τους θα πρέπει να έχει λάβει χώρα μεχρι τις 2 Σεπτεμβρίου», κατέληξε.

Στο άκουσμα της κίνησης της Ουάσιγκτον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη λύπη του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Τίλερσον κάλεσε τον Λαβρόφ για να τον ενημερώσει ότι επιπλέον περιορισμοί των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ανακοινωθούν και ανέφερε τα βασικά σημεία αυτών.

«Ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του για την κλιμάκωση των διμερών σχέσεων, η οποία δεν ξεκίνησε από μας, και σημείωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει διεξοδικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αμερικάνοι και θα διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά την αντίδρασή μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Γενικός Πρόξενος Σεργκέι Πετρόφ με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει από κοινού Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει το ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο θα έχει επιπτώσεις από κοινού σε Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Πετρόφ.

Δημοφιλή