ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/09/2017 13:30 EEST | Updated 01/09/2017 13:31 EEST

Για αναιμική ανάπτυξη κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση

Greek Prime Minister Alexis Tsipras addresses lawmakers before a parliamentary vote on the latest round of austerity Greece has agreed with its lenders, in Athens, Greece, May 18, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters
Greek Prime Minister Alexis Tsipras addresses lawmakers before a parliamentary vote on the latest round of austerity Greece has agreed with its lenders, in Athens, Greece, May 18, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η οποία παρουσίασε άνοδο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ σε ετήσια 0,8% του ΑΕΠ.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προσθέτοντας «τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016».

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει χάσει τη δυναμική της

Για ανάπτυξη του «φαίνεσθαι» κι όχι του «είναι» κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του δεύτερου τριμήνου, που καταδεικνύουν ανάπτυξη 0,8% αλλά κι ότι η οικονομία θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κάνει λόγο για «αναιμική» ανάπτυξη, την οποία αποδίδει σε παροδική «κυκλική ανάταξη», κι όχι σε βιώσιμη άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει χάσει τη δυναμική που είχε αποκτήσει το 2014 και πλέον υστερεί αναπτυξιακά, αδυνατώντας να αξιοποιήσει το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον. Το αποτέλεσμα, προσθέτει, είναι ότι «το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη διευρύνεται».

Ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει ότι η τελευταία διετία έχει χαρακτηριστεί από μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της υπερφορολόγησης, προειδοποιώντας ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και μετά το 2018 λόγω των επερχόμενων μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι βιώσιμη ανάπτυξη «μπορεί να προκύψει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές» και αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, που θα προβλέπει μείωση φόρων και προσέλκυση επενδύσεων. «Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει», καταλήγει.

Δριμύ κατηγορώ και από ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ στις προς τα κάτω αναθεωρημένες προβλέψεις (1,8%).

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωσή του τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η υστέρηση έναντι των αρχικών προβλέψεων είναι περίπου 1% και οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους ευθύνεται η κυβέρνηση:

-μηδενική ανάπτυξη το 2016

-καθυστέρηση δεύτερης αξιολόγησης

-αβεβαιότητα

-μη συμπερίληψη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ τον καλεί να απολογηθεί στη ΔΕΘ και να μην πανηγυρίζει. «Ό,τι κι αν κάνει, οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση και ετοιμάζουν το δικό τους λογαριασμό στον κ. Τσίπρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποτάμι: Oι αριθμοί διαψεύδουν ξανά τα παχιά λόγια του κ. Τσίπρα

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση, διαψεύδουν τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με το Ποτάμι «το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομία αναπτύχθηκε με το "ασθενικό" 0,6%. Το 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός τον περασμένο Δεκέμβριο μοιάζει μακρινή ξεθωριασμένη ανάμνηση, ενώ ακόμη και ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για ανάπτυξη 1,8% απομακρύνεται επικίνδυνα».

Ακόμη αναφέρει ότι πίσω από κάθε μονάδα χαμηλότερης ανάπτυξης κρύβονται δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και περισσότεροι φόροι για όσους έχουν απομείνει να παράγουν, και προσθέτει: «Η απόκλιση από τους στόχους δεν οφείλεται σε καμιά συγκυρία.

Η υπόλοιπη Ευρώπη αναπτύσσεται. Η απόκλιση οφείλεται στην ανικανότητα και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η αμείλικτη πραγματικότητα είναι σε μεγάλη απόσταση από τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης και τις επικοινωνιακές φιέστες του κ. Τσίπρα. Όλο και περισσότεροι, από εκείνους που κάποτε τον πίστευαν, το διαπιστώνουν πλέον καθημερινά».