Οι πλέον καταζητούμενοι της ΕΛ.ΑΣ

Οι πλέον καταζητούμενοι της ΕΛ.ΑΣ
tatakis via Getty Images

Στις λίστες με τους καταζητούμενους που έχει καταρτίσει το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής περιλαμβάνονται εκατοντάδες πρόσωπα με… βαρύ βιογραφικό.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τρία ονόματα ξεχωρίζουν. Πρόκειται για τους «most wanted» καταζητούμενους, των οποίων η εξαφάνιση «πληγώνει» το γόητρο των διωκτικών Αρχών. Άτομα που σε περίπτωση σύλληψής τους οι αστυνομικοί που χειρίζονται τις υποθέσεις τους θα γράψουν διπλά «ένσημα» στο Σώμα. Για κάποιους από αυτούς είχαν συγκροτηθεί ειδικά κλιμάκια της Ασφάλειας που ασχολούνταν αποκλειστικά με τον εντοπισμό τους, ενώ εκατοντάδες είναι οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα «αυτιά» της ΕΛ.ΑΣ. -από πάσης φύσεως πηγές- για το που μπορεί να κρύβονται. Δεν υπάρχει ούτε μία πληροφορία από αυτές που να μην ελέγχθηκε, όπως και δεν υπάρχει ούτε μία πληροφορία από αυτές που να οδήγησε στη σύλληψή τους.

Βασίλης Παλαιοκώστας

Ο πρώτος «most wanted» καταζητούμενος είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο καταζητούμενος που έγινε «θρύλος» από τις ληστείες, τις απαγωγές και κυρίως από τις τέσσερις κινηματογραφικές αποδράσεις που έχουν γραφτεί στο «βιογραφικό» του. Η ικανότητά του να μεταμφιέζεται, να μπορεί να κρύβεται κάτω από τη… μύτη των Αρχών και να συνεχίζει τη ζωή του έχοντας κατά περιόδους εκατοντάδες αστυνομικούς να τον αναζητούν, έχει γιγαντώσει όλα αυτά τα χρόνια τη φήμη του. Τα κλιμάκια που είχαν σχηματιστεί από την Ασφάλεια με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό του δεν κατάφεραν να βρουν τα ίχνη του, χωρίς όμως να έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια των Αρχών.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Οι αστυνομικοί άκουσαν για πρώτη φορά το όνομά του το 1986 όταν είχε απασχολήσει για κλοπές. Ήταν μία περίοδος που μαζί με τον αδερφό του, Νίκο, είχαν ξεκινήσει τις κλοπές και τις διαρρήξεις, κυρίως με στόχο κοσμηματοπωλεία. Οι συλλήψεις που ακολούθησαν δεν τους πτόησαν, καθώς τα αδέλφια απέδειξαν ότι ξέρουν να δραπετεύουν (γεγονός που άρχισε να τους κάνει γνωστούς).

Το επόμενο βήμα του Βασίλη ήταν οι ληστείες τραπεζών. Το πιο «δυνατό» χτύπημά τους ήταν μία επίθεση που έγινε τον Ιούνιο του 1992 σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα με λεία 125.000.000 δραχμές. Τα πολλά χρήματα του έδωσαν το περιθώριο να βρίσκει καλύτερη κάλυψη και να «ευχαριστεί» τα άτομα που τον βοηθούσαν. Οι ληστείες του όσο περνούσε ο καιρός ήταν όλο και καλύτερα οργανωμένες. Στην Καλαμπάκα οι δράστες μπλόκαραν το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. τοποθετώντας μπροστά και πίσω του οχήματα, ενώ κατά την καταδίωξή τους από αστυνομικούς πετούσαν χαρτονομίσματα.

Το 1995 οργάνωσε την απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου. Ο όμηρος κρατήθηκε για τέσσερις ημέρες. Η οικογένειά του έδωσε τα λύτρα και ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος στην Καρδίτσα. Και ενώ ο Βασίλης είχε έρθει αρκετές φορές τετ α τετ με αστυνομικούς και πάντα κατάφερνε να διαφύγει, ένα τροχαίο ατύχημα το Δεκέμβριο του 1999 τον οδήγησε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν τότε πιστόλια, χειροβομβίδες, πολυβόλα και ασύρματοι για να ακούει τα σήματα των αστυνομικών .Ένα χρόνο αργότερα, το 2000, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για την απαγωγή Χαΐτογλου.

Τον Ιούνιο του 2006 τελείωσε για εκείνον η φυλακή, καθώς σχεδίασε την κινηματογραφική του απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο προαύλιο του σωφρονιστικού ιδρύματος πήρε τον Βασίλη από τον Κορυδαλλό με τους φρουρούς να μένουν άναυδοι.

Η συνέχεια της δράσης του είναι εξίσου εντυπωσιακή. Το καλοκαίρι του 2008 οργανώνει την απαγωγή του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Γιώργου Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη. Τα λύτρα που ζητήθηκαν ήταν 12 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παλαιοκώστας συνελήφθη και πάλι, καταδικάστηκε αλλά κατάφερε ξανά να αποδράσει με ελικόπτερο το Φεβρουάριο του 2009 από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι νεότερες πληροφορίες, που έχουν στην κατοχή τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., θέλουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα να έχει υποβληθεί σε επεμβάσεις, που έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αναγνώρισή του. Εκτιμούν πως είναι κυριολεκτικά «μεταμορφωμένος», κινείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και σε σημεία όπου έχει εύκολη διαφυγή προς άλλες βαλκανικές χώρες. Θεωρούν επίσης, πως μπορεί να έχει μία «φυσιολογική ζωή» τηρουμένων των αναλογιών, με πλαστά έγγραφα και οχήματα με νόμιμα χαρακτηριστικά, που του δίνουν τη δυνατότητα κάποιων ασφαλών μετακινήσεων ακόμη και σε περιοχές γύρω από την Αττική.

Οι αλλαγές στην εμφάνισή του έγιναν αντιληπτές στις 6 Φεβρουαρίου 2011, σε καφετέρια του Αγίου Στεφάνου Αττικής. Ο διαβόητος κακοποιός, φανερά αδυνατισμένος με αρκετά αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, ίσως με πλαστική επέμβαση και προσθετική μαλλιών, φαινόταν να αγοράζει δύο καφέδες, πρόχειρο φαγητό, μερικές εφημερίδες και να επιβιβάζεται ξανά σε σκούρο αυτοκίνητο μάρκας AUDI A4, που το οδηγούσε ένας ψηλός και ξανθός άνδρας.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα φέρεται να ήρθε αντιμέτωπος με περιπολία του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς-Αράχωβας. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ένα από τα δύο άτομα που επέβαιναν στο ύποπτο όχημα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βγήκε από το αυτοκίνητο, γονάτισε και πήρε θέση σκοπευτή. Στη θέα του περιπολικού και από απόσταση περίπου 100 μέτρων άρχισε να πυροβολεί. Μία από τις σφαίρες τραυμάτισε στο μηρό έναν από τους αστυνομικούς.

Λίγο αργότερα το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τη Χαιρώνεια Βοιωτίας. Είχε υποστεί μηχανική βλάβη. Κάποιοι πολίτες μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να τους βοηθήσουν, με τον Παλαιοκώστα να τους λέει ότι έχει καλέσει... οδική βοήθεια. Πήραν δύο ορειβατικούς σάκους και έφυγαν πεζή. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποτυπώματα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Από τη Χαιρώνεια οι δράστες άρπαξαν ένα μπλε αυτοκίνητο, που βρήκαν με τα κλειδιά στη μίζα, έξω από ένα καφενείο. Και αυτό το όχημα βρέθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα, μετά από τηλεφώνημα, στην περιοχή Αγία Τριάδα Μαραθώνα Αττικής.

Αρτέμης Σώρρας

Ο δεύτερος «most wanted» καταζητούμενος είναι ο Αρτέμης Σώρρας, ο επικεφαλής της «Ελλήνων Συνέλευσις» με τα… 600 δισεκατομμύρια, ο οποίος εξαφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Στις 17 Μαρτίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας του επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, καθώς κρίθηκε μαζί με τη σύζυγό του ένοχος για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Ο Σώρρας, ωστόσο, είχε οργανώσει ήδη τη φυγή του και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Youtube διάγγελμα, στο οποίο καλούσε τους οπαδούς του να αντιδράσουν σε τυχόν σύλληψή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βρισκόταν η σύζυγός του, η οποία όταν κατάλαβε ότι η δίκη θα γινόταν κανονικά έφυγε.

Η εξαφάνισή του «πλήγωσε» το γόητρο της ΕΛ.ΑΣ., που από την πρώτη στιγμή δημιούργησε ειδικά κλιμάκια της Ασφάλειας με μοναδικό σκοπό τον εντοπισμό του. Στα επίσημα στοιχεία του αρχηγού της «Ελλήνων Συνέλευσις» υπήρχε μία διεύθυνση κατοικίας στο κέντρο της Πάτρας και μία στο χωριό Θεριανό (νομός Αχαΐας). Φυσικά δεν κρυβόταν σε κανένα από τα δύο σπίτια.

Το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. κατακλυζόταν τους δύο πρώτους μήνες της εξαφάνισης από εκατοντάδες τηλέφωνα από πολίτες που «είδαν» τον Σώρρα ή «γνώριζαν» που είναι.

Εκατοντάδες ώρες αφιερώθηκαν για την εξακρίβωση των πληροφοριών αυτών, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κάποιες ενδείξεις (σίγουρα όχι αποδείξεις) ότι ο Αρτέμης Σώρρας μπορεί να έφυγε ακτοπλοϊκώς από Πάτρα για Ιταλία. Αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρίσκεται στην Ελλάδα, διότι έχει δίπλα του πολλούς έμπιστους οπαδούς του που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να κρυφτεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αστυνομικοί έχουν παρακολουθήσει «διακριτικά» πολλά σπίτια έμπιστών οπαδών του Σώρρα στο νομό Αχαΐας, χωρίς όμως να διαπιστωθεί η παρουσία του «αρχηγού» εκεί.

Σε περίπτωση που έχει διαφύγει σε γειτονική χώρα, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως μπορεί να επιχειρήσει να διαφύγει σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Από έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στις αεροπορικές εταιρείες δεν φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει τις εναέριες μεταφορές για τη διαφυγή του και αναζητούν στοιχεία για τον εντοπισμό του από τα στίγματα των τηλεφωνικών και διαδικτυακών του επικοινωνιών.

Παράλληλα, έγινε έρευνα για να εντοπιστεί η προέλευση του βίντεο που ανέβασε στο Youtube. Αναζητήθηκαν –χωρίς αποτέλεσμα- ηλεκτρονικά ίχνη του κόμβου μετάδοσης, αποστολής και του παραλήπτη, προκειμένου να βρεθεί έστω και ένα στίγμα του χώρου παρουσίας του. Στο μεταξύ, έγιναν έρευνες στις οικίες των τεσσάρων παιδιών του καταζητούμενου σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα και Μεσόγεια. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το «επίσημο» τηλέφωνο του Αρτέμη Σώρρα αλλά και της συζύγου έχουν κλείσει και πιθανότατα καταστραφεί.

Στο μεταξύ, ο Αρτέμης Σώρρας "εμφανίστηκε" τελευταία φορά μέσω γραπτής του δήλωσης, που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό σταθμό. Ο Σώρρας ζητά να αφήσουν ήσυχη τη γυναίκα του. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την υπόθεση της Πάτρας. Η γυναίκα μου δεν έχει καμία σχέση και συμμετοχή. Θα καταθέσω σχετική γραπτή δήλωση στο πενταμελές εφετείο Πατρών. Η αλήθεια θα λάμψει», αναφέρει. «Σε δεύτερο βαθμό θα αποδειχθεί η αλήθεια στην αντιδικία μου με τον Φώτη Λεπίδα. Σε ό,τι αφορά τα άλλα αδικήματα οι κατηγορίες δεν ευσταθούν. Ας έχουν όλοι λίγη υπομονή και θα ξεκαθαρίσουν όλα», προσθέτει.

Ο ληστής της ντουλάπας

Ο τρίτος «most wanted» καταζητούμενος δεν είναι διάσημος, όπως οι προηγούμενοι δύο, αλλά η σύλληψή του αποτελεί διακαή πόθο για τις διωκτικές Αρχές, διότι κατάφερε να κάνει άνω κάτω την Αστυνομία καταφέρνοντας να ξεγλιστρήσει μετά από 14ωρες παραμονής του σε ντουλάπα διαμερίσματος στο Παλαιό Φάληρο.

Η φυγή του είχε προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς υπήρξαν βαριές ευθύνες για τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την έρευνα. Οι αστυνομικοί έψαχναν τα μέλη συμμορίας μέσα στο διαμέρισμα αλλά δεν αντιλήφθηκαν τον κακοποιό που είχε κρυφτεί κάτω από ρούχα μέσα σε μία μικρή ντουλάπα.

Πρόκειται για το άτομο, το οποίο στις 3 Απριλίου 2017, εισέβαλε μαζί με τρεις συνεργούς του σε διαμέρισμα 8ου ορόφου πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Μουσών και Θησέως στο Παλαιό Φάληρο. Οι δύο από τους συνεργούς του συνελήφθησαν, ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε πέφτοντας στο κενό από μπαλκόνι κατά την προσπάθειά του να διαφύγει.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάθεσή τους τα στοιχεία ταυτότητάς του αλλά παρά τις έρευνες σε όλα τα πιθανά σημεία, στα οποία θα μπορούσε να βρίσκεται, μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ληστής που κρύφτηκε στη ντουλάπα είναι αλλοδαπός, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 15 Μαΐου 2012 κατηγορούμενος για κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ επάγγελμα. Είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή. Εξέτισε την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού και αποφυλακίστηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013. Στις 3 Απριλίου 2017 χτύπησε η συμμορία του το διαμέρισμα 66χρονης στο Παλαιό Φάληρο. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ δεν αποκλείεται και το σενάριο ο καταζητούμενος να έχει διαφύγει στην πατρίδα του.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμορία είχε εισβάλει στο διαμέρισμα και ακινητοποίησε την 66χρονη ένοικο και την 55χρονη οικιακή βοηθό από τις Φιλιππίνες. Τις έδεσαν με πλαστικά δεματικά (tire wrap) και τις φίμωσαν. Στη συνέχεια, ερεύνησαν τους χώρους αναζητώντας χρήματα και κοσμήματα. Ο γιος της είχε δει στο κλειστό κύκλωμα την εισβολή και ειδοποίησε την Αστυνομία. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν, ο τρίτος σκοτώθηκε και ο τέταρτος κρύφτηκε σε ντουλάπα και διέφυγε ανενόχλητος περίπου 14 ώρες μετά όταν οι αστυνομικοί είχαν φύγει από το σπίτι.

Συγκεκριμένα, βγήκε από τη ντουλάπα, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον γιο της 66χρονης, άρχισε να τον κυνηγάει μέσα στο σπίτι με πιστόλι, μέχρι που άνοιξε την πόρτα και εξαφανίστηκε.

Δημοφιλή