Οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως τελικά απειλούν την πρώτη κατοικία

Οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως τελικά απειλούν την πρώτη κατοικία
Emine Kilic, a Turkish squatter and mother of 10, speaks on the phone inside a kitchen at the
Emine Kilic, a Turkish squatter and mother of 10, speaks on the phone inside a kitchen at the
Yorgos Karahalis / Reuters

Στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται να σκοντάφτει η διαβεβαίωση του υπουργειου Δικαιοσύνης πως η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010) θα επανεξεταστεί. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» εμπόδιο είναι επίσης και οι τράπεζες.

Ειδικότερα, πρώτα το Ταμείο το οποίο πιέζει για άρση και κατά δεύτερον οι τράπεζες καθώς «καίγονται» για αποτελέσματα στον τομέα των «κόκκινων» δανείων προκειμένου να αποφύγουν ενδελεχείς ελέγχους στους ισολογισμούς τους.

«Η μόνη προστασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο νόμος Κατσέλη, η ισχύς του οποίου παύει από αρχές του 2019. Οι δανειολήπτες, δηλαδή, χάνουν το δικαίωμα να διασώσουν την κατοικία τους με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα, εφόσον δεν δοθεί παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Το ρεπορτάζ επικαλούμενο νομικούς κύκλους, αναφέρει επίσης πως οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί ενδέχεται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο αφού η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μετάβασης από το αναλογικό στο ηλεκτρονικό μοντέλο ενώ δεν αποκλείουν μεταξύ των ακινήτων που θα βγουν μαζικά σε πλειστηριασμό να είναι και ακίνητα πρώτης κατοικίας.

Δημοφιλή