Τα τελευταία λόγια της Diana στον πυροσβέστη το βράδυ του δυστυχήματος

File photo dated 23/05/97 of Diana, Princess of Wales, as the 20th anniversary of Diana's death will be commemorated on Thursday.
File photo dated 23/05/97 of Diana, Princess of Wales, as the 20th anniversary of Diana's death will be commemorated on Thursday.

Στις 31 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον τραγικό θάνατο της Diana, της πριγκίπισσας που αγαπήθηκε όσο λίγες τόσο από το λαό της χώρας της όσο και διεθνώς.

Είκοσι χρόνια μετά και όσα αφορούν στην προσωπική της ζωή εντός βασιλικής οικογένειας και εκτός αλλά και στο βράδυ του μοιραίου δυστυχήματος, εξακολουθούν να απασχολούν τη δημόσια σφαίρα, με τα ντοκιμαντέρ και τις εκπομπές που την έχουν ως κεντρικό θέμα να σημειώνουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Πριν από λίγες μέρες, ένας εκ των Γάλλων πυροσβεστών που βρέθηκαν στο σημείο του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μετά την πρόσκρουση της λιμουζίνας της Diana στο τούνελ του Παρισιού, ο Xavier Gourmelon, αποκάλυψε ποια ήταν τα τελευταία λόγια της πριγκίπισσας, επισημαίνοντας ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή.

«Στην αρχή, κανείς δεν ήξερε ότι ήταν εκείνη, κανείς δεν την είχε αναγνωρίσει», αναφέρει ο Gourmelon. «Καθώς πλησίασα, είδα μια ξανθιά γυναίκα να κάθεται στο πάτωμα το αυτοκινήτου, εκείνη τη στιγμή είχε τις αισθήσεις της και, κοιτώντας με, με ρώτησε: "Θεέ μου, τι συνέβη"», δήλωσε ο πυροσβέστης και συμπλήρωσε: «Ήταν αναστατωμένη, προσπάθησα να την ηρεμήσω και να της πω ότι θα τη φροντίσω και τότε έχασε και πάλι τις αισθήσεις της».

Σύμφωνα με τον Gourmelon, όταν πλησίασε το αυτοκίνητο η Diana είχε ακόμα συναίσθηση του περιβάλλοντός της και μάλιστα συνεργάστηκε μαζί του για να τη βγάλει από το αμάξι. «Έκανε μικρές κινήσεις και κατάλαβα ότι είναι ακόμα ζωντανή. Είδα ότι είχε έναν ελαφρύ τραυματισμό στο δεξύ ώμο αλλά, εκτός από αυτό, δεν είχε κάτι άλλο εμφανές, δεν είχε αίμα πουθενά στο σώμα ή στο πρόσωπό της», ανέφερε ο πυροσβέστης.

Ωστόσο, όταν ο Gourmelon τη μετακίνησε από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου στο φορείο, έπαθε καρδιακή προσβολή. «Έκανα μαλάξεις στην καρδιά της και μετά από λίγα δευτερόλεπτα επανήλθε. Ήταν ανακούφιση για μένα σαφώς, καθώς σαν βοήθεια της πρώτης γραμμής θες να σώζεις ζωές και αυτό νόμιζα ότι είχα κάνει. Για να είμαι ειλικρινής, νόμιζα ότι θα ζήσει. Εξ όσων γνωρίζω, όσο ήταν στο ασθενοφόρο ήταν ζωντανή και περίμενα ότι θα τα καταφέρει. Μετά πληροφορήθηκα ότι εξέπνευσε στο νοσοκομείο και στενοχωρήθηκα πολύ», επισημαίνει ο πυροσβέστης στη δήλωσή του.