«Τα κορίτσια έχουν στήθη για να είναι ελκυστικά»: Ένα βιβλίο για έφηβα αγόρια προκάλεσε την οργή του διαδικτύου

«Τα κορίτσια έχουν στήθη για να είναι ελκυστικά»: Ένα βιβλίο για έφηβα αγόρια προκάλεσε την οργή του διαδικτύου

Ο βρετανικός εκδοτικός οίκος παιδικών βιβλίων Usborne, αναγκάστηκε να προβεί πρόσφατα σε δημόσια απολογία και να δεσμευτεί πως θα αναθεωρήσει τον οδηγό εφηβείας για αγόρια που εκδίδει τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια.

Και αυτό γιατί ένας χρήστης του Twitter παρατήρησε και έκανε ευρύτερα γνωστό πως ο εν λόγω οδηγός περιγράφει τα γυναικεία στήθη ως εξής:

«Τα κορίτσια έχουν στήθη για δύο λόγους. Ο ένας είναι για να φτιάχνουν γάλα για τα μωρά. Ο άλλος είναι για να κάνουν τα κορίτσια να φαίνονται μεγαλύτερα και ελκυστικά».

Το «Growing Up for Boys», του Alex Frith, εκδόθηκε πρώτη φορά το 2013 και, σύμφωνα με την περιγραφή του οίκου Usborne, είναι «ένα ειλικρινές και φιλικό βιβλίο που προσφέρει συμβουλές στα αγόρια για το τι να περιμένουν από την εφηβεία και πώς να παραμείνουν ευτυχισμένα και με αυτοπεποίθηση ενώ περνούν από σωματικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές». Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σχετικών θεμάτων, όπως οι αλλαγές στη συμπεριφορά, το τι συμβαίνει στα κορίτσια στην εφηβεία, η διατροφή, η άσκηση, η εικόνα του σώματος, το σεξ και οι σχέσεις, η αυτοπεποίθηση, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Την απαράδεκτη περιγραφή του γυναικείου στήθους παρατήρησε ο συγγραφέας και blogger Simon Ragoonanan, που διατηρεί ένα blog για την πατρότητα με τον τίτλο Mav vs Pink, και ο οποίος έκανε τη σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε μια καμπάνια από την ομάδα γονέων Let Books Be Books σχετικά με το θέμα και τελικά φέτος, έπειτα και από την έντονη κριτική που ασκήθηκε στον εκδοτικό οίκο από τα κοινωνικά δίκτυα, η Usborne ανακοίνωσε πως θα σταματήσει την έκδοση των βιβλίων που επικεντρώνονται στο φύλο, όπως το ροζ βιβλίο του οίκου «Girl's Activity Book» και το αντίστοιχο μπλε για τα αγόρια.

Από τις 27 Αυγούστου, όταν και ο Man vs Pink έκανε την ανάρτηση για το απόσπασμα με τα γυναικεία στήθη στο Twitter, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει «πατώσει» στις κριτικές του Amazon, με τους χρήστες να το αποκαλούν «σεξιστικό» και να το βαθμολογούν με ένα αστεράκι. Το βιβλίο έχει πλέον κατέβει από το site.

Η οργάνωση Let Books Be Books, η οποία συνεχίζει την καμπάνια της κατά του σεξιστικού περιεχομένου στα παιδικά βιβλία, σχολίασε: «Είναι ενοχλητικό να βλέπεις αυτού του είδους το σεξισμό σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε αγόρια στην εφηβεία. Υποδεικνύει πως τα σώματα των κοριτσιών είναι φτιαγμένα προς τέρψη των αγοριών, το οποίο δεν είναι το μήνυμα που περιμένουμε πως θέλουν να στείλουν οι εκδότες παιδικών βιβλίων στον κόσμο».

Ένας εκπρόσωπος του οίκου Usborne είπε στον Guardian: «Ο Usborne απολογείται για όποια προσβολή προκάλεσε με τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε και θα αναθεωρήσει το περιεχόμενο για επανέκδοση».

Δημοφιλή