Βρυξέλλες και Βερολίνο κλείνουν την πόρτα στην Τουρκία: Δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ τώρα

Βρυξέλλες και Βερολίνο κλείνουν την πόρτα στην Τουρκία: Δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ τώρα
Police officers wait for the arrival of Turkish President Tayyip Erdogan during a ceremony in Istanbul, Turkey, August 25, 2017. Posters of modern Turkey's founder Ataturk and President Tayyip Erdogan are seen in the background. REUTERS/Murad Sezer
Police officers wait for the arrival of Turkish President Tayyip Erdogan during a ceremony in Istanbul, Turkey, August 25, 2017. Posters of modern Turkey's founder Ataturk and President Tayyip Erdogan are seen in the background. REUTERS/Murad Sezer
Murad Sezer / Reuters

Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου χθες, Κυριακή σε προεκλογικό ντιμπέιτ ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να γίνει μέλος» της Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας προέβη στη δήλωση αυτή όταν ο κύριος αντίπαλός της Μέρκελ, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, δεσμεύθηκε πως σε περίπτωση εκλογής του στην καγκελαρία να σταματήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει μέλος της ΕΕ.

«Τα λόγια της καγκελαρίου μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι καθόλου σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή είναι εν υπνώσει», είπε, και πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα όταν συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Παρόμοια δήλωση έκανε νωρίτερα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καθιστούν «αδύνατο» για τη χώρα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ η οποία κάλεσε να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Επικαλούμενος δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη δήλωση αυτή που έκανε η Μέρκελ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Επιτροπή.

Η απάντηση της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε με τη σειρά του την Ευρώπη ότι επανέρχεται στις "αξίες" που επικρατούσαν πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως "στη βαρβαρότητα".

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκρινε ότι η Ευρώπη "στρέφεται σε αξίες μιας εποχής πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο... τη βαρβαρότητα, τον φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο κατηγορεί επίσης τους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες ότι ενθαρρύνουν την "ισλαμοφοβία", υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία βοήθησε την Ευρώπη στο "σημαντικό χάος" που συνδέεται, όπως αναφέρει, με την αύξηση πολλών προσφύγων στην Ευρώπη το 2015.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ απαντώντας στην Καγκελάριο Μέρκελ δήλωνε πως οποιαδήποτε συζήτηση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ισοδυναμεί με «επίθεση κατά των θεμελιωδών αρχών της Ευρώπης».

«Υψώνουν ένα Τείχος του Βερολίνου με τούβλα λαϊκισμού», έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός. Η Τουρκία «θα συνεχίσει με το κεφάλι ψηλά ως ευρωπαϊκή χώρα και ευρωπαϊκή δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας περνούν περίοδο κρίσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Το Βερολίνο καταγγέλλει εδώ και μήνες τις εκκαθαρίσεις στις οποίες προχώρησαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πηγή έντασης αποτελεί και το γεγονός ότι 11 Γερμανοί πολίτες (ορισμένοι έχουν και τουρκική υπηκοότητα) έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία για "πολιτικούς λόγους".

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή