Ο Μοσκοβισί καταγγέλλει ένα «ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωζώνη

Ο Μοσκοβισί καταγγέλλει ένα «ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωζώνη
Ioannis Alexopoulos/Pacific Press/LightRocket via Getty Images
Ioannis Alexopoulos/Pacific Press/LightRocket via Getty Images
Pacific Press via Getty Images

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατήγγειλε την Τρίτη ένα «ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωζώνη, η οποία οφείλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να μεταρρυθμιστεί στη βάση προτάσεων που παρουσιάσθηκαν τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Υπάρχει ένα ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός που να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει διαφάνεια, δημοκρατία ενώπιον ενός κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον», δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους.

«Οφείλουμε οπωσδήποτε να επιλύσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας στους κόλπους της Ευρωζώνης», επέμεινε. Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης «είναι για μένα το ευρωπαϊκό εργοτάξιο των προσεχών μηνών», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαΐου προτάσεις για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των προτάσεων που προωθούνται είναι η συγχώνευση του ρόλου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων (αυτή τη στιγμή τη θέση κατέχει ο Μοσκοβισί) με εκείνον του προέδρου του Eurogroup (του εκπροσώπου των 19 χωρών της Ευρωζώνης, που σήμερα είναι ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ) και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξε πρόσφατα πως είναι έτοιμος να επεκτείνει την κίνηση» υπέρ μιας επανίδρυσης της Ευρωζώνης «σε μια γραμμή πολύ κοντά σ' αυτή της Κομισιόν, πολύ κοντά στη δική μου», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.

«Πιστεύω αληθινά πως μπορούμε να φθάσουμε σ' έναν έξυπνο συμβιβασμό πάνω στα θέματα αυτά», ιδιαίτερα με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, πρόσθεσε.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera»,ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς το ως σκάνδαλο. Η Κομισιόν κρατάει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Μοσκοβισί.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή