Επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη πλαστικού σε πόσιμο νερό σε όλο τον κόσμο

Woman drinking a glass of water. She is sitting on the terrace outside her luxury home. Kitchen in the background. She is smiling. Copy space right hand side
Woman drinking a glass of water. She is sitting on the terrace outside her luxury home. Kitchen in the background. She is smiling. Copy space right hand side

Τα ευρήματα νέας έρευνας σχετικά με το νερό που καταναλώνουμε δεν είναι και τόσο ευοίωνα, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 83% των δειγμάτων πόσιμου νερού βρύσης ήταν μολυσμένο με ίχνη πλαστικού, κάτι που σημαίνει ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε κίνδυνο.

Περισσότερες από 12 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της Orb Media και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό Guardian. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι ΗΠΑ κατέγραψαν το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης με 94%, σε δείγματα νερού βρύσης που πάρθηκαν από κτίρια όπως το Κογκρέσο, τον Εθνικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό, τον πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη κ.ά. Ακολουθούν σε ποσοστά μόλυνσης ο Λίβανος και η Ινδία.

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά κράτη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία σημείωσαν το μικρότερο ποσοστό μόλυνσης, το οποίο όμως και πάλι ανήλθε στο 72%. Συνολικά, ο μέσος όρος ινών που βρέθηκαν σε κάθε δείγμα 500ml ανήλθε σε 4.8 για τις ΗΠΑ και 1.9 για τα κράτη της Ευρώπης.

Αυτή η νέα έρευνα αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της μόλυνσης του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο από την εκτεταμένη χρήση πλαστικού. Προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες είχαν αναδείξει το ζήτημα της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό, καταλήγοντας ότι οι άνθρωποι τελικά καταναλώνουμε μέσω των θαλασσινών το πλαστικό με το οποίο επιβαρύνουμε τις θάλασσές μας.

«Έχουμε αρκετά στοιχεία από την παρατήρηση της πανίδας του πλανήτη και τον αντίκτυπο που έχει σε αυτήν η μόλυνση από πλαστικό», δήλωσε αναφορικά με την έρευνα της Orb Media ο Dr Sherri Mason, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συμπλήρωσε: «Εφόσον επηρεάζει την πανίδα, πώς είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι δεν θα επηρεάσει κι εμάς κάποια στιγμή με τον οποιοδήποτε τρόπο;».