Πιέζει το ΔΝΤ για τις τράπεζες. Ζητά αποφάσεις «εδώ και τώρα»

Πιέζει το ΔΝΤ για τις τράπεζες. Ζητά αποφάσεις «εδώ και τώρα»
sooc

Εντείνουν τις πιέσεις τους τα στελέχη του ΔΝΤ, αναφορικά με το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των Ελληνικών Τραπεζών, με αποτέλεσμα όσο περνούν οι μέρες να οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι τα κρισιμότερα στοιχεία τόσο για την ολοκλήρωση του Ελληνικού προγράμματος όσο και για τις αποφάσεις του Ταμείου αναφορικά με την παραμονή του, παραμένουν δύο. Αρχικά η διευθέτηση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Τα στελέχη του Ταμείου επιμένουν ότι με δεδομένη την άρνηση των Ευρωπαίων να μειώσουν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, το πρόγραμμα κινδυνεύει με εκτροχιασμό εάν δεν διευθετηθεί σύντομα το θέμα του χρέους. Παρόλα αυτά, σημειώνουν ότι η επιμονή του Βερολίνου βάζει εμπόδια προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Το δεύτερο θέμα που θέτουν τα στελέχη του ΔΝΤ είναι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και το ενδεχόμενο να χρειαστούν ακόμα μια ανακεφαλαιοποίηση. Αξιωματούχοι του Ταμείου επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχωρήσεις, παρά τις όποιες αντιρρήσεις εκφράζουν τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Και αν για το θέμα της ρύθμισης του χρέους το Ταμείο δίνει πίστωση χρόνου προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις, στο θέμα των Τραπεζών απαιτεί αποφάσεις «εδώ και τώρα», όπως λέει χαρακτηριστικά στην HuffPost Greece Ευρωπαίος παράγοντας με γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Η επιμονή του ΔΝΤ σχετικά με το θέμα, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Ευρωπαίους και έντονες αντιδράσεις σε εγχώριους τραπεζικούς παράγοντες, με πρώτο από όλους τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας αμφισβητεί ευθέως τις απαιτήσεις των αξιωματούχων του Ταμείου, γεγονός που τον οδήγησε να μιλήσει για το ενδεχόμενο εξόδου του ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα.

Παράγοντες οι οποίοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, αναφέρουν ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν μεταφέρει μόνο την προσωπική του δυσφορία, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί το Ταμείο να υπονομεύσει τις διαδικασίες και το μηχανισμό ελέγχου της κεφαλαιακής επάρκειας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της ΕΚΤ επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι υπεύθυνη για την εποπτεία των Ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μόνο η ΕΚΤ και ως εκ τούτου δεν θα επιτρέψουν στο Ταμείο να εμπλακεί στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Δημοφιλή