«Φρούριο» η Πνύκα για την επίσκεψη Μακρόν – Τα έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

«Φρούριο» η Πνύκα για την επίσκεψη Μακρόν – Τα έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.
Eurokinissi

Στην πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή της Ελλάδας θα μετατραπεί ο αρχαιολογικός χώρος της Πνύκας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας εκεί του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Πρόκειται για έναν ανοιχτό χώρο, όπου υπολογίζεται ότι θα παραμείνει ο Μακρόν για τουλάχιστον μία ώρα, στο πλαίσιο ομιλίας που θα πραγματοποιήσει. Τα τελευταία 24ωρα αστυνομικοί «αποστειρώνουν» το χώρο, ενώ αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας και στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, στο γαλλικό Ινστιτούτο στο Κολωνάκι και στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (όπου θα διαμείνουν οι υπουργοί που θα συνοδεύουν τον πρόεδρο και επιχειρηματίες).

Στα παραπάνω σημεία έχει δοθεί το μεγαλύτερο βάρος επιτήρησης. Οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν έμφαση στην έντονη παρατήρηση του αστικού περιβάλλοντος κατά τις διελεύσεις του Γάλλου προέδρου. Οι εντολές αναφέρουν πως πέρα από το αστυνομικό προσωπικό που θα είναι επιφορτισμένο με την παρατήρηση των δρόμων, θα υπάρχουν άλλοι αστυνομικοί που θα προσέχουν από ψηλά τις διελεύσεις.

Τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν προκαλέσει την αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Το θετικό είναι πως ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και άλλων χωρών δεν διαθέτουν πληροφορίες που μπορούσαν να ανεβάσουν το επίπεδο κινδύνου. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μακρόν θα επισκεφτεί τελικά την Πνύκα.

Τις τελευταίες ημέρες στελέχη των αρμόδιων γαλλικών υπηρεσιών ασφάλειας του Γάλλου Πρωθυπουργού, μαζί με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Κρατικής Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες αυτοψίες των χώρων, όπου θα παραβρεθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα πιθανά κενά ασφαλείας.

Στο μεταξύ, κλιμάκια της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας θα βρίσκονται ανεπτυγμένα στην πόλη. Παράλληλα σε πολλές ταράτσες κτιρίων της πόλης, κοντά σε σημεία διέλευσης της αυτοκινητοπομπής θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ, προκειμένου να επιβλέπουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Όπως αναφέρεται επίσης σε ειδοποίηση της Τροχαίας, οι οδηγοί καλούνται να μη σταθμεύουν τα αυτοκίνητα ή τις μοτοσυκλέτες τους ως τη 01.00 της 8ης Σεπτεμβρίου στις παρακάτω οδούς:

  • Ρηγίλλης (σε όλο το μήκος της)
  • Βασ. Γεωργίου Β', Στησιχόρου (καθ'όλο το μήκος της)
  • Μουρούζη, Λυκείου (καθ'όλο το μήκος της)
  • Μελεάγρου, Ησιόδου (καθ'όλο το μήκος της)
  • Αραβαντινού (καθ'όλο το μήκος της)
  • Ακακίων (καθ'όλο το μήκος της)
  • Άγαλμα Καραϊσκάκη (Δισκοβόλος)
  • Βασ. Όλγας (καθ'όλο το μήκος της)
  • Κουμπάρη (και στο τμήμα αυτής από την Πλ. Κολωνακίου έως Β. Σοφίας)

Επίσης, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το χρονικό διάστημα από 07:00 ώρα της Πέμπτης 07 Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι και την 24:00 ώρα της ιδίας, στις ακόλουθες περιοχές:

  • α. Στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – δεξιά Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας).
  • β. Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και
  • γ. Στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Γάλλος Πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ αναμένονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 13.00, όπου θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουν για το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου στις 13.30 ο Γάλλος Πρόεδρος να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 13.45 ο κ. Μακρόν, μετά της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Ακολούθως, οι δυο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα μεταβούν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δυο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά κατ΄ιδίαν τους συνάντηση.

Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου(17:00).

Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα,όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21.00-23.00).

(με επιπλέον πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή