Αντιπαράθεση στη Βουλή για την απόσυρση άρθρου που αφορά την προστασία των εργαζομένων

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την απόσυρση άρθρου που αφορά την προστασία των εργαζομένων
eurokinissi

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση πυροδότησαν οι νομοτεχνικές αλλαγές αλλά και η απόσυρση εκ μέρους της υπουργού Εργασίας, του άρθρου 45 του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, το οποίο αφορά στις διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης μεταξύ των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Το άρθρο 53 είναι αυτό που καθορίζει τις προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας λόγω καταγγελίας κατόπιν μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, το οποίο και δεν αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο.

Κι ενώ η κ. Αχτσιόγλου, μίλησε για «προσωρινή απόσυρση» και εξήγησε ότι έπρεπε να γίνει αυτό καθώς δεν οριζόταν σαφώς στην διάταξη τί θεωρείται «ουσιώδης μεταβολή» (δηλαδή αν είναι η μία ημέρα καθυστέρησης καταβολής μισθού ή ο ένας μήνας) η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση, λέγοντας πως και πάλι εξαπατάται η Βουλή αφού, χθες μόλις, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι οι Θεσμοί δεν έχουν αντιρρήσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού. Η υπουργός, διευκρίνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί οπωσδήποτε μια έννομη συνέπεια όμως απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία διότι μπορεί ο ένας να θεωρεί κάτι άλλο ως «ουσιώδες» από τον άλλον.

Για απόσυρση μιας διάταξης πάνω στην οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση και αποτέλεσε κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά και για αλλαγές που δεν είναι απλώς νομοτεχνικές σε άρθρα του νομοσχεδίου αλλά η ουσία του, μίλησαν ο Νίκος Δένδιας και ο Γιάννης Βρούτσης από την ΝΔ. «Παίρνετε πίσω το άρθρο διαβούλευσης, που είχατε κάνει σημαία πολιτική το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ενώ ο κ. Δένδιας μίλησε για κακή νομοθέτηση που προκαλεί ζημία στον εργαζόμενο, με αιχμή τις αλλαγές στην τροπολογία σχετικά με το δόλο εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Για θράσος κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας πως ενώ ρωτήθηκε αν θα επιφέρει αλλαγές, εκείνη απέφυγε να απαντήσει και τώρα, λίγο πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο, απέσυρε ρυθμίσεις εν μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων. «Δεν είστε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας κι έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ κοροϊδεύετε την Βουλή» είπε ο κ. Λοβέρδος προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για «απρέπεια».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή