Στην Αθήνα ο Μακρόν

Στην Αθήνα ο Μακρόν

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Γάλλος Προέδρος Εμανουέλ Μακρόν. Το αεροσκάφος της Γαλλικής Προεδρίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν τη μία το μεσημέρι.

Τον κ. Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ, η οποία τον συνοδεύει, υποδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ παρών ήταν και ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης πως θα διεξαχθεί μία εποικοδομητική συνάντηση. Παράλληλα, τόνισε εκ μέρους του συνόλου της κυβέρνησης τη θλίψη και την αλληλεγγύη για τα θύματα του Σεντ Μαρτέν. «Η Ελλάδα σας συμπαραστέκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

#brigittemacron #emmanuelmacron #macron #grèce

A post shared by #BrigitteMacron.France🇫🇷 (@brigittemacron.france) on

Η προεδρική αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα όπου ο κ. Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του Γάλλου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Παυλόπουλος: Σας ζητάμε η Γαλλία να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο

«Σας υποδεχόμαστε ως συνεχιστή των Γάλλων ηγετών οι οποίοι θεμελίωσαν την ελληνογαλλική φιλία», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την υποδοχή του Γάλλου προέδρου. «Η ελληνογαλλική φιλία έχει μακρές ρίζες. Είναι πολλοί εκείνοι που εργάστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να γυρίσουμε σε εκείνους τους δεσμούς που δημιούργησαν οι πρωτεργάτες όπως ο Ντε Γκολ και ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή από την πλευρά της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος τον ευχαρίστησε και προσωπικά γιατί και ως υπουργός είχε δείξει τη στήριξή του στην Ελλάδα. «Ότι κάνατε και ο Φρανσουά Ολάντ και εσείς, δεν το κάνετε μόνο για τη στήριξη της Ελλάδας. Η στήριξη της Ελλάδας και η παραμονή στην Ευρωζώνη ήταν στήριξη στην ενότητα και σταθερότητα της Ευρωζώνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να διαδραματίσει η χώρα του τον ιστορικό της ρόλο στην Ευρώπη. «Και όχι μόνο μέσα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη σε ορισμένους τομείς μπορεί να στηρίξει την υφήλιο και τον πλανήτη περισσότερο από άλλες δυνάμεις» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια του απένειμε το Μεγαλόσταυρό του Τάγματος του Σωτήρος. «Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Μακρόν: Πρέπει να επανέλθουμε σε μια ισορροπία στην Ευρώπη

Οι δύο χώρες μας έχουν κοινή πορεία και πρέπει να επανέλθουμε σε μια ισορροπία στην Ευρώπη, τόνισε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το κοινό παρελθόν το ξεχνάμε πολλές φορές. Οι χώρες μας είναι πολύ κοντά. Και το μέλλον μας είναι κοινό. Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μία ισορροπία στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και θέλω να χαιρετίσω τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές θα πρέπει να ακολουθηθούν από μία συνολική δέσμευση. Έγιναν πολλές θυσίες. Ο λαός έχει πληρώσει υψηλό τίμημα. Απαραίτητη η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, ο κ. Μακρόν υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας «γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και μία σταθερή φιλοδοξία. Πάντα προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Ο Πρωθυπουργός σας πάντα ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν πιέσεις για το αντίθετο», τόνισε.

Τσίπρας: Η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει το οριστικό τέλος της κρίσης για την Ευρώπη

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη, ήταν το μήνυμα που «πέρασε» ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Γαλλίας κατά την συνομιλία που είχαν πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι γνωστές οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Νομίζω ότι επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, πως θα βγούμε από την κρίση όλοι», ήταν το σχόλιο του κ. Μακρόν. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τονίζει ότι «η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή κρίση» και ότι «η έξοδος της Ελλάδας λοιπόν από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει τον «ευρωπαϊκό αέρα» που έχει η επίσκεψη Μακρόν ευχόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας να πετύχει τους στόχους του «και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την αναγέννηση της Ευρώπης», η οποία «πρέπει να βγει, οριστικά από την στενωπό της κρίσης» μέσα από «αναγκαίες τομές».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την λύπη του για τα θύματα της καταστροφής στις γαλλικές Αντίλλες, ενώ ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «φρικτή καταστροφή» και αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή (υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν είχε συναντηθεί για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο Τραμπ): «όλη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος έχουμε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής. Περιμένω να βελτιωθεί ο καιρός για να πάω και ο ίδιος. Να μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Μακρόν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Δημοφιλή