Πώς η κλιματική αλλαγή κάνει τους τυφώνες όλο και πιο καταστροφικούς. Τι λένε οι επιστήμονες

Πώς η κλιματική αλλαγή κάνει τους τυφώνες όλο και πιο καταστροφικούς. Τι λένε οι επιστήμονες
SOPH STEWART
SOPH STEWART
SOPH STEWART

Οι τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Χοσέ που πλήττουν τις τελευταίες εβδομάδες τις Ηνωμένες Πολιτείες και προκαλούν υλικές ζημιές σε πόλεις και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, επαναφέρουν το ερώτημα για το αν οι μεγάλες καταιγίδες αποτελούν μια ακόμα ισχυρή ένδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Μετεωρολόγοι και επιστήμονες δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, ακριβώς επειδή αποτελούν ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο. Επιπλέον, όσο λιγότερες είναι οι πληροφορίες για το μέγεθος της κάθε επερχόμενης καταιγίδας, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι αμφιβολίες για τον κίνδυνο που πιθανόν να κρύβει.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή ναι μεν δεν προκαλεί μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά μπορεί να τις δυναμώσει, μετατρέποντάς τες σε επικίνδυνες θύελλες, σύμφωνα με το Newsweek. Ένας ακόμα σημαντικός κίνδυνος που προκαλεί η κλιματική αλλαγή είναι η θαλασσοταραχή που πλησιάζει κατοικημένες περιοχές. Συνεπώς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τα επίπεδα της στάθμης του νερού στη θάλασσα και προκαλεί πλημμύρες.

Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής με τους τυφώνες παρουσιάζεται ως λογική, καθώς οι τυφώνες πηγάζουν από το ζεστό νερό και η κλιματική αλλαγή θα θερμάνει ακόμα περισσότερο την πηγή των τυφώνων. Ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερο ατμό, γεγονός που το καθιστά πιο εύκολο για έναν τυφώνα όπως ο Χάρβεϊ να προκαλέσει βροχή.

Παρά τις συνεχείς μελέτες των ειδικών, η σύνδεση του κλίματος με τους πρόσφατους τυφώνες μοιάζει εύλογη και είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση και από τους ηγέτες των χωρών.

Με τους τυφώνες Ίρμα και Χοσέ, κατηγορίας 5 και 4 αντίστοιχα, που είναι και από τους μεγαλύτερους που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ ο πρόεδρος των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις συνέπειες αυτών αλλά και να απαντήσει ως σθεναρός αρνητής της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε την αποχώρηση της Αμερικής από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Τις τελευταίες ώρες, η Ίρμα έχει εξασθενήσει ελαφρά, έχει φτάσει στην Κούβα και στη συνέχεια αναμένεται ότι θα πλήξει τις Μπαχάμες, πριν κατευθυνθεί στη Φλόριντα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων. Ο κυκλώνας Χοσέ, ο οποίος βρίσκεται στον Ατλαντικό και απέχει 700 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες, ενισχύθηκε κι άλλο την Παρασκευή, κινούμενος με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα προς τα δυτικά-βορειοδυτικά.

Περισσότεροι από 14.000 Αμερικάνοι στρατιώτες πρόκειται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

(Με πληροφορίες από το Newsweek και το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή