ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/09/2017 06:33 EEST | Updated 08/09/2017 07:27 EEST

Μακρόν: Όχι σε πρόσθετες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και επιβολή μέτρων που εμποδίζουν την ανάπτυξη

Eurokinissi

«Όχι» σε πρόσθετες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και επιβολή μέτρων στην Ελλάδα που εμποδίζουν την ανάπτυξη, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον», κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ και στον ANT1.

«Στόχος της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των δέκα τελευταίων χρόνων, να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει την ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει, να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μακρόν.

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι εφαρμόζει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και επέμεινε στην ανάγκη συνέχισής τους, λέγοντας: «Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα γιατί βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση».

Τάχθηκε κατά της προοπτικής να υπάρξουν πρόσθετες απαιτήσεις από την Ελλάδα και επιβολή μέτρων που εμποδίζουν την ανάπτυξη, ενώ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ παρατήρησε πως «δεν μπορούμε μονομιάς να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα, οι συζητήσεις για το χρέος θα ξαναγίνουν στις αρχές του 2018 και τότε εγώ θέλω να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και θέλω, από την άλλη, το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούρια πράγματα»

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά τόνισε πως υπάρχει δρόμος ακόμη για να παγιωθεί η εμπιστοσύνη. «Θεωρώ ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετική, διότι έτσι εξομαλύνεται αρκετά η κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα ρυθμίστηκαν, καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος για να παγιωθεί αυτή η εμπιστοσύνη.

Ανεξαρτήτως από τα τεχνικά σκέλη και το πρόγραμμα, το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να ξαναβρεί την χρηματοπιστωτική της κυριαρχία. Για να την βρει, πρέπει να υπάρξει συνέχεια της εξόδου στις αγορές, να συνεχιστεί η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κάτι που η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει με θάρρος και να παραμείνει η εμπιστοσύνη στην χώρα από τους κατόχους ελληνικού χρέους» υπογράμμισε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)