Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει σε ανάπτυξη το 2%. Δείτε την ως επενδυτικό προορισμό

Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει σε ανάπτυξη το 2%. Δείτε την ως επενδυτικό προορισμό
Eurokinissi

Η Ελλάδα «μπορεί να ξεπεράσουμε σε ανάπτυξη και το 2%. Και αυτό θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει συμβεί μετά το 2008» και γι’ αυτό μπορείτε να την δείτε ως «επενδυτικό προορισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας, παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σε ένα «ειδικό» κοινό περίπου 100 Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Τσίπρας και Μακρόν είχαν κοινό λόγο προς τους επιχειρηματίες που βρίσκονταν στο ίδρυμα Νιάρχος με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι «η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους καθοριστικούς στόχους για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα» και τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να βρεθεί στην πρωτοπορία για να κερδίσει την μάχη της οικονομίας και της απασχόλησης».

Ο πρωθυπουργός στην σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μία πραγματική ευκαιρία μετά από επτά χρόνια εσωτερικής υποτίμησης και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας – με κόστος βέβαια και πληγές που πρέπει να τις επουλώσουμε. Να δείτε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα μετανιώσετε». Ο Αλ. Τσίπρας

α) έκανε λόγο για την Ελλάδα ως ένα hub επιχειρηματικότητας λέγοντας ότι μπορούμε «να οραματιστούμε την Ελλάδα» ως ένα κέντρο ενέργειας, καινοτομίας, μεταφορών»

β) υπογράμμισε την σημασία που έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο. «Θέλουμε να μετατρέψουμε την οικονομία σε οικονομία προστιθέμενης γνώμης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ζήτησε από τους επενδυτές να περιγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους. «Αν επενδύετε στην Ελλάδα ποια είναι τα προβλήματα και αν δεν επενδύετε ποιος είναι ο λόγος που είστε επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα εγγυήθηκε ότι και ο ίδιος θα παρακολουθεί την πορεία των επενδυτικών σχεδίων, κάνοντας ειδική αναφορά στην task force που έχει συσταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και ο Εμμ. Μακρόν αναφέρθηκαν στην ελληνογαλλική συνεργασία για την δημιουργία στην Ελλάδα της Αναπτυξιακής Τράπεζας και στην θετική συμβολή που είχε στην προσπάθεια για την δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων η γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα.

Έμφαση στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε ο Εμμ. Μακρόν στην δική του παρέμβαση. «Ο πρωθυπουργός έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα που τον περιμένει είναι πολύ φιλόδοξο», είπε κάνοντας λόγο για τη «νέα ελληνική φιλοδοξία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε την σημασία που έχει η Ευρώπη να επενδύει στις ευρωπαϊκές χώρες. «Σπρώξαμε την Ελλάδα να αναζητά μη ευρωπαϊκές επενδύσεις γιατί δεν επένδυαν οι Ευρωπαίοι», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε «να επενδύσουν οι Ευρωπαίοι επενδυτές και να μπορεί η Ελλάδα να επιλέξει».

«Μπορώ να σας εγγυηθώ την φιλική στάση της Γαλλίας και την γαλλική στήριξη για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια», υπογράμμισε ο Εμμ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί ο τουρισμός, η κατασκευή, οι υποδομές να γίνουν σήμερα όπως στο παρελθόν. Να μπουν στις κατασκευές, την ενέργεια και τις υποδομές η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες».

Απευθυνόμενος στους Γάλλους επιχειρηματίες τους ζήτησε «να δώσετε νέα ενέργεια και κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα».

Δημοφιλή