Χάρβεϊ και Ίρμα. Μια ιστορία αγάπης 75 ετών που ξεκίνησε πολύ πριν τα ονόματά τους δοθούν σε δύο τυφώνες

Χάρβεϊ και Ίρμα. Μια ιστορία αγάπης 75 ετών που ξεκίνησε πολύ πριν τα ονόματά τους δοθούν σε δύο τυφώνες
Senior woman and senior man sitting side by side on bench in park together.
simonkr via Getty Images
Senior woman and senior man sitting side by side on bench in park together.

Ο Harvey και η Irma Schluter είναι παντρεμένοι 75 χρόνια. Εκείνος, έγινε 104 ετών τον Ιούλιο και εκείνη θα γίνει 93 χρόνων το Νοέμβριο.

Οι δυο τους, ζουν τόσα πολλά χρόνια, που μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ού αιώνα. Από την πρώτη φορά που εκείνη είδε ένα αεροπλάνο στον ουρανό, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, μέχρι τη στιγμή που εκείνος παρακολούθησε στην τηλεόραση τον Neil Armstrong να κάνει τα πρώτα του βήματα στο φεγγάρι. Ή ακόμη, στην περίπτωση της κ.Schluter, τι καιρό έκανε την ημέρα που δολοφονήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, John F. Kennedy (είχε δροσιά και συννεφιά).

Αλλά ποτέ, μέχρι σήμερα δύο μεγάλοι τυφώνες που απείλησαν/απειλούν τις ΗΠΑ να φέρουν τα ονόματά τους. Harvey και Ιrma.

«Δεν ξέρω πώς το έκαναν αυτό. Να τους δώσουν τα ονόματα Harvey και Irma», δήλωσε η κ.Schluter, όπως γράφουν οι New York Times.«Δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτό».

Η εξήγηση βέβαια είναι απλή. Από το 1979, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός χρησιμοποιεί εναλλάξ ανδρικά και γυναικεία ονόματα για τις τροπικές καταιγίδες που «γεννιούνται» πάνω από τον Ατλαντικό. Υπάρχουν έξι κύριες λίστες ονομάτων οι οποίες χρησιμοποιούνται και όταν αυτές τελειώσουν πηγαίνουν πάλι στο πρώτο όνομα που υπάρχει στις λίστες. Έτσι, πχ τα ονόματα των πιο ασθενών τυφώνων του 2017 θα εμφανιστούν ξανά το 2023 ενώ από τη λίστα διαγράφονται μόνο οι ονομασίες που δόθηκαν σε τυφώνες που ήταν πολύ καταστροφικοί και προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών (πχ ο «Katrina»).

Το όνομα Harvey λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δόθηκε για πρώτη φορά σε μια καταιγίδα που ξέσπασε το 1981 ενώ από τότε άλλες έξι καταιγίδες είχαν το ίδιο όνομα. Στη ίδια λίστα, μετά τον Harvey υπήρχε το όνομα Irene αλλά το 2011 διαγράφηκε από τη λίστα αφού ο τυφώνας που εκδηλώθηκε και έφερε αυτό το όνομα, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Καραϊβική και σε πολλές πόλεις στην Ανατολική Ακτή.

Έτσι, δεδομένων των καταστροφών και των θανάτων που ήδη προκάλεσε ο Harvey και τώρα η Irma τα δύο αυτά ονόματα θα διαγραφούν επίσης από τις λίστες.

Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που εμφανίζονται μαζί.

Αντιθέτως, οι Scluters κάνουν κοινές εμφανίζεται από το 1940. Εκείνη τη χρονιά ο ο Harvey επισκέφθηκε τον αδερφό του και έπεσε πάνω στην Irma η οποία έμενε με την αδερφή της στο διαμέρισμα από κάτω ενώ πήγαινε ακόμη γυμνάσιο.

Ο κ.Scluter κεραυνοβολήθηκε αν και η μέλλουσα σύζυγός του ήταν πιο διστακτική.

«Δεν είχα τελειώσει ακόμη το σχολείο. Ήθελα να περιμένω μέχρι να τελειώσω. Αλλά με έπεισε να τον παντρευτώ πριν αποφοιτήσω».

Παντρεύτηκαν το 1942 ενώ ο κ.Schluter ήταν ακόμα στο στρατό και όταν απολύθηκε επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον.

Εκείνος ξεκίνησε να εργάζεται ως κουρέας. Αλλά για εκείνη η μοναξιά στο σπίτι ήταν αβάσταχτη. Και οι δύο είχαν μεγαλώσει σε μεγάλες οικογένειες και τους φαινόταν απόλυτα φυσικά να γίνουν ανάδοχοι γονείς σε μεγάλο αριθμό παιδιών. Πολλά από αυτά μάλιστα παρουσίαζαν αναπηρίες-νοητικές ή/και σωματικές. Σύμφωνα μάλιστα με ένα παλαιότερο ρεπορτάζ του «Spokesman-Review» με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, το ζευγάρι είχε φιλοξενήσει συνολικά 120 μέσα σε βάθος δεκαετιών ενώ τον αριθμό αυτό των επιβεβαιώνει η κ.Schluter.

Στο μεταξύ, ο κ. Schluter άνοιξε δική του επιχείρηση-το Harvey's Shop - και εργάστηκε ως κουρέας για 45 χρόνια. Όπως όμως έχει δηλώσει, πως το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν να είναι ανάδοχος γονιός.

Στο Spokane, στην ανατολική Ουάσινγκτον όπου ζει εδώ και δεκαετίες το ζευγάρι, δεν έχουν δει ποτέ τυφώνα. Στα δε ταξίδια που κάνουν με το τροχόσπιτό τους, για να επισκεφθούν κάποια από τα παιδιά που φιλοξένησαν και πήραν φυσικά το δικό τους δρόμο, οι Schluters κατάφεραν να αποφύγουν τους μεγάλους τυφώνες που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χτυπήσεις τις ΗΠΑ -και φυσικά τα ονόματά τους αποσύρθηκαν από τη λίστα. Και αυτός ο κατάλογος διαγραφέντων ονομάτων είναι μακρύς:Hazel στη δεκαετία του 1950. Carla, Hilda και Inez στη δεκαετία του '60. Agnes και David στη δεκαετία του '70. Allen, Gilbert και Hugo στη δεκαετία του '80. Andrew και Mitch στη δεκαετία του '90. και την Isabel, Ivan, Katrina και Falix στη δεκαετία του 2000.

Όταν γεννήθηκαν οι Harvey και Irma, στις αρχές του 20ου αιώνα, το ραδιόφωνο ήταν μια νέα εφεύρεση και η καλωδιακή τηλεόραση ήταν δεκαετίες μακριά. Σε αυτό τον αιώνα όμως, μετά από 75 χρόνια γάμου, παρακολουθούν στις οθόνες της τηλεόρασης τα ονόματά τους να τρεμοπαίζουν και να συνδέονται με αναφορές για θανάτους, καταστροφές και εκκενώσεις. «Είναι πραγματικά λυπηρό» δήλωσε η κυρία Schluter. «Δεν έχω ιδέα τι θα έκανα. Δεν βρέθηκα ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση...Θα προσπαθούσε να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους. Δεν ξέρω πώς».

Από αυτό το ζευγάρι βέβαια δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό, από το να αναζητήσει έναν τρόπο για να βοηθήσει. «Κάνεις ακριβώς ό,τι νομίζεις πως θα ήταν καλύτερο. Εάν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον τότε βοήθησέ τον».