FPower: Η καινοτόμα πλατφόρμα που βοηθάει τις γυναίκες να αποκτήσουν την (ηγετική) θέση που τους αξίζει

FPower: Η καινοτόμα πλατφόρμα που βοηθάει τις γυναίκες να αποκτήσουν την (ηγετική) θέση που τους αξίζει
Facebook
Facebook
Facebook

Η παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις στο χώρο εργασίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ομίλου ICAP, που πραγματοποιεί ετήσιες δειγματοληπτικές έρευνες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, εστιάζοντας στη «Γυναίκα-Ανώτατο Στέλεχος», η μια στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκες. Μόνο το 15,7% των ενεργών μελών της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) είναι γυναίκες, ενώ οι εταιρείες με γυναίκα επικεφαλής παρουσίασαν καλύτερη κερδοφορία. Επιπλέον, με βάση άλλες μελέτες, οι γυναίκες στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 7.3% των Διοικητικών Συμβουλίων μεγάλων εισηγμένων εταιρειών και στο ελληνικό κοινοβούλιο συμμετέχουν γυναίκες σε ποσοστό 18.3%.

Το FPower είναι μία καινοτόμα πλατφόρμα-κοινότητα που ιδρύθηκε πρόσφατα από τρεις νέες γυναίκες, την Όλγα Αζιλαζιάν, τη Μαρία Αρναουτάκη και τη Ροσάννα Μόρτογλου, που φιλοδοξεί να βοηθήσει στην προώθηση του leadership γυναικών ανεξάρτητα από ηλικία και στάδιο καριέρας.

Οι ιδρύτριες του FPower μιλούν στη Huffington Post για τα χαρακτηριστικά της γυναίκας-ηγέτη, τη σημασία του mentoring στην επαγγελματική εξέλιξη και περιγράφουν τους στόχους της κοινότητας καθώς και τις προσδοκίες από τη λειτουργία της.

Τι σας ενέπνευσε για τη δημιουργία της κοινότητας του FPower;

Όλγα Aζιλαζιάν: Το FPower βασίζεται στη δημιουργία μιας πλατφόρμας - κοινότητας με στόχο να προωθεί το γυναικείο leadership και να βοηθά κυρίως νεότερες γυναίκες, να κατανοήσουν τι σημαίνει για εκείνες το leadership και πώς μπορούν όχι μόνο να το αξιολογήσουν στην επαγγελματική τους ζωή, αλλά και να το εφαρμόσουν όταν θα είναι έτοιμες. Το FPower, μέσα από παράλληλες δράσεις και πρωτογενές περιεχόμενο που δημιουργείται, έχει ως στόχο να ανοίξει τη συζήτηση που αφορά στο female leadership. Αντιλαμβανόμενες ότι τα role models που μας διαμόρφωσαν και άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μας, αποφασίσαμε ότι ένας τέτοιος «χώρος»- κοινότητα πιθανώς να έλειπε από την Ελλάδα. Αυτό ήταν που μας ώθησε να ξεκινήσουμε και που ακόμα συνεχίζουμε παρά τα επιβαρυμένα προγράμματα που έχουμε.

Mαρία Aρναουτάκη: Η έλλειψη μιας δομημένης κοινότητας με σκοπό την ενίσχυση του γυναικείου leadership, αλλά και και η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε οι τρεις μας καθημερινά ως νέες εργαζόμενες. Θέλουμε να βλέπουμε να αναδεικνύονται γύρω μας περισσότερες γυναίκες- πρότυπα σε ηγετικές θέσεις, να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση και ευκαιρίες για εκπαίδευση σε βασικά θέματα και, κυρίως, να δώσουμε την ευκαιρία στις γυναίκες που ενδιαφέρονται γι’ αυτά, να προχωρήσουν.

Ροσάννα Μόρτογλου: Απλώς κοιτάξτε τριγύρω σας. Πόσες γυναίκες πολιτικοί υπάρχουν στην Ελλάδα; Πόσες γυναίκες σε senior θέσεις υπάρχουν στην εταιρεία που είστε; Πόσες γυναίκες developers έχει η startup στην οποία δουλεύετε; Οι ιδρυτές είναι άντρες ή γυναίκες; Η χώρα μας απαρτίζεται από 51% γυναίκες και 49% άντρες, κι όμως η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας βρίσκεται στο παρασκήνιο. Παράλληλα, στην καθημερινότητά και των τριών μας, έχουμε τριγύρω μας ενδιαφέρουσες και δυναμικές γυναίκες με μεγάλα όνειρα, σε διάφορα στάδια της καριέρας και της ζωής τους. Τι τους λείπει; Αυτοπεποίθηση, ευκαιρίες, υποστήριξη, παραδείγματα από άλλες γυναίκες, εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε - μία δίοδο ανάπτυξης αυτών των “κρυμμένων” ηγετών.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια επιτυχημένη γυναίκα-ηγέτη;

OA: Ίσως τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου που θέλει να αφιερωθεί και να προχωρήσει, με ό,τι κι αν αυτός έχει αποφασίσει να ασχοληθεί, είναι η αντοχή, η παιδεία, το ήθος και η επιμονή ότι όντως θα τα καταφέρεις ό,τι κι αν συμβεί.

ΜΑ: Θάρρος να υποστηρίζει το διαφορετικό, ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση, αυτοέλεγχο, αυτογνωσία, ικανότητα να παραδέχεται επιλεκτικά τα λάθη του. Κι αυτά είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά που ισχύουν για κάθε ηγέτη ανεξαρτήτως φυλετικής ταυτότητας.

ΡΜ: Να δώσω έμφαση στην ενσυναίσθηση, βασικό «εργαλείο» κάθε ηγέτη, ανεξαρτήτως φύλου. Φυσικά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ηγετικές θέσεις, αλλά οι πιο «πετυχημένοι» leaders έχουν ανεπτυγμένη αυτήν την «6η αίσθηση», αν θέλετε. Η βάση της ενσυναίσθησης είναι η αυτογνωσία. Μία εξαιρετική ανάλυση είναι αυτή του Daniel Goleman στο άρθρο του στο Harvard Business Review «What Makes a Leader?», όπου αναλύει τη σπουδαιότητα του Emotional Intelligence (EQ) για έναν ηγέτη.

Επιθυμείτε μέσω του FPower να αλλάξετε την άποψη για τις γυναίκες-ηγέτες που υπάρχει στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτή και πού πιστεύετε ότι οφείλεται η αντίληψη που επικρατεί στο εργασιακό περιβάλλον;

OA: Τα τελευταία χρόνια προφανώς έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην προώθηση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα ποσοστά δεν αυξάνονται, κάποιες φορές μάλιστα μπορεί και να μειωθούν. Η αντίληψη ξεκινά από τον τρόπο που μεγαλώνει κάποιος και διαιωνίζει μια συμπεριφορά και συνήθεια του παρελθόντος. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο, οι κοινωνικές αντιλήψεις και κάποια στεγανά στον τρόπο σκέψης.

ΡΜ: Για διάφορους λόγους που πηγάζουν από την ιστορία, την κουλτούρα, και τα έθιμά μας, η γυναίκα θεωρείται ότι πρέπει να έχει συγκεκριμένους ρόλους στην κοινωνία και να ακολουθεί συγκεκριμένες συμπεριφορές. Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που νοιώθουν «άβολα» όταν αντιμετωπίζουν μια γυναίκα σε υψηλότερο θεσμικό επίπεδο από εκείνους. Θεωρώ ότι η νεότερη εργασιακή γενιά έχει λιγότερα τέτοια στερεότυπα, καθώς ένα από τα θετικά της ψηφιακής επανάστασης είναι η έκθεση στη διαφορετικότητα. Με το FPower θέλουμε να συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάδειξη γυναικών-ηγετών, τόσο ώστε κάποια μέρα να εκλείψει η ανάγκη για κάθε είδος παρόμοιο οργανισμό.

Προέρχεστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους. Υπήρξαν γυναίκες-πρότυπα που σας καθοδήγησαν στην καριέρα σας; Τι αποκομίσατε από αυτές;

OA: Είχα την τύχη να βρεθώ σε αρκετά μικρή ηλικία δίπλα σε γυναίκες που με έμαθαν ότι υπάρχουν και εναλλακτικά πρότυπα εκτός από αυτά που ήξερα μέχρι τότε. Ξεκίνησα να φαντάζομαι τον εαυτό μου μεγαλώνοντας σαν κι εκείνες. Αυτό με βοήθησε να βρω τον δικό μου τρόπο να μαθαίνω και να «κλέβω» τις καλές πρακτικές τους για να τις αξιοποιήσω σε εμένα. Έτσι κάνω μέχρι και τώρα, μαθαίνοντας από τις καλύτερες στην κατηγορία τους και το αντικείμενό τους.

ΜΑ: Ναι, μέχρι στιγμής είχα την ευκαιρία να γνωρίσω χαρισματικές, έξυπνες και δραστήριες γυναίκες που με έμαθαν πολλά. Από το πως να διαπραγματεύομαι, πως να εστιάζω στη λεπτομέρεια, πως να μην επαναπαύομαι στην πρώτη λύση που θα σκεφτώ, μέχρι το να περιορίζω τα emails μετά τις ώρες του γραφείου και να διαχωρίζω την επαγγελματική από την προσωπική μου ζωή. Σκεφτόμουν: “Αν η manager μου μπορεί να διαχειριστεί τον χρόνο της αποτελεσματικά, γιατί όχι κι εγώ;” Εκεί συνειδητοποίησα τη δύναμη που έχουν τα πρότυπα: πολλές φορές εσωτερικεύουμε ασυνείδητα την συμπεριφορά αυτών που ηγούνται στην ομάδα και θέτουμε τα όρια ή τις προσδοκίες μας με βάση τα δικά τους.

ΡΜ: Έχω την τύχη να εργάζομαι στη Νέα Υόρκη εδώ και πάνω από δυο χρόνια, όπου υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κίνημα υποστήριξης και ενδυνάμωσης γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ύπαρξής τους, όχι μόνο εργασιακά. Έχω συναναστραφεί με μια γκάμα επαγγελματιών, από γυναίκες που έχουν περάσει απ’το Λευκό Οίκο μέχρι CEOs μεγάλων εταιρειών και γυναίκες που θέλουν να συμβάλλουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Κάθε άνθρωπος που γνωρίζεις έχει να σου προσφέρει κάτι, ένα μάθημα, έμπνευση, ψυχική δύναμη, παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή. Αρκεί να έχεις τα μάτια, τα αυτιά, και το μυαλό ανοιχτά. Αν κάτι είναι σίγουρο, είναι ότι κάθε μέρα είναι και ένα μάθημα.

Παράλληλα με την κοινότητα που έχετε δημιουργήσει στο Facebook, διατηρείτε και blog στο Medium, όπου παρουσιάζετε γυναίκες-πρότυπα και ανερχόμενες νέες επαγγελματίες. Πόσο σημαντικό είναι το mentoring στα πρώτα αλλά και μετέπειτα βήματα της καριέρας;

OA: Το mentoring είναι ίσως η πιο σημαντική κίνηση που μπορεί να κάνει κάποιος για να ξεκινήσει να ετοιμάζει το μέλλον του, το επόμενό βήμα του. Μέσα από τη διαδικασία μαθαίνεις καλά και τον εαυτό σου καθώς μιλάς σε έναν τρίτο άνθρωπο που σέβεσαι και έτσι ακούς τον εαυτό σου από μια άλλη σκοπιά. Αυτό σε βοηθάει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να δεις πού θες να πας ή τι να αποκλείσεις.

ΜΑ: Ένα από τα σημαντικά μαθήματα του mentoring, επίσης, είναι ότι σε βάζει στη διαδικασία να δεις «τα παρασκήνια» της (επαγγελματικής και μη) πορείας ενός ανθρώπου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από την εξωτερική εικόνα - στην οποία συνήθως οι περισσότεροι εστιάζουμε και με την οποία μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκριθούμε. Πίσω από μια “γυναίκα-πρότυπο” κρύβονται πολλές ώρες εργασίας, επιμονή, υπομονή, λάθη και μαθήματα ζωής, αλλαγές και στροφές σε μια πορεία που συνήθως δεν είναι ευθύγραμμη.

Ποιες είναι οι επερχόμενες δράσεις του FPower;

Το FPower για την ώρα ετοιμάζει τα πλάνα του για τη νέα «σχολική χρονιά»! Έχουμε πολλές ιδέες για τους επόμενους μήνες και είμαστε ενθουσιασμένες να συμβάλλουμε στη διάδοση και προώθηση του female leadership. Μείνετε συντονισμένοι στα διάφορα κανάλια μας.