ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2017 10:22 EEST | Updated 11/09/2017 10:23 EEST

Βρετανία: Για ένα χαώδες Brexit κάνει λόγο η κυβέρνηση πριν την ψηφοφορία για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Anti-Brexit demonstrators take part to the march for Europe on September 9, 2017 in London, United Kingdom. The British people voted to leave the European Union in a referendum in 2016. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images
Anti-Brexit demonstrators take part to the march for Europe on September 9, 2017 in London, United Kingdom. The British people voted to leave the European Union in a referendum in 2016. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto via Getty Images)

Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μίας χαώδους εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι βουλευτές καταψηφίσουν σήμερα Δευτέρα το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο τον τερματισμό των πολιτικών, οικονομικών και νομικών δεσμών με την ΕΕ, προειδοποίησε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Οι βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν απόψε για το αν θα επιτρέψουν στον κεντρικό νομοθετικό άξονα του βρετανικού σχεδίου για το Brexit να προωθηθεί στο επόμενο από τα πολλά στάδια που θα περάσει μέχρι να γίνει νόμος της χώρας.

Αναμένεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κερδίσει την ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί αργά τη νύκτα, και η οποία αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που απώλεσε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου και απέτυχε να λάβει μία καθαρή εντολή για την στρατηγική της στην υπόθεση του Brexit.

Το νομοσχέδιο κάνει ένα «copy-paste» της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατρέποντάς την σε βρετανική νομοθεσία για να διασφαλισθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να έχει λειτουργικούς νόμους και το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο με την Ένωση τη στιγμή του Brexit, κάτι που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, παρέχει ασφάλεια στις επιχειρήσεις.

«Μία ψήφος κατά του νομοσχεδίου αποτελεί ψήφο για μία χαώδη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Επιχειρήσεις και ιδιώτες χρειάζονται εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν απροσδόκητες μεταβολές στους νόμους μας μετά την ημέρα της εξόδου και αυτό ακριβώς παρέχει το νομοσχέδιο. Χωρίς αυτό θα φθάσουμε σε ένα όριο αβεβαιότητας που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Μία αρνητική ψήφος στη σημερινή ψοφοφορία θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην Τερέζα Μέι, η οποία πλέον εξαρτάται από το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 13 εδρών στο 650μελές κοινοβούλιο, ενώ αντιμετωπίζει αμφισβήτηση για την ίδια την ηγετική της θέση.

Οι αντάρτες φιλοευρωπαίοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δεν αναμένεται να καταψηφίσουν απόψε το νομοσχέδιο, αλλά κρατούν τις δυνάμεις τους για τα επόμενα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Το Εργατικό Κόμμα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εκτός και αν η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις και καταγγέλλει ότι σειρά ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο μεταφράζονται σε κατάχρηση εξουσίας από την κυβέρνηση.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στους βουλευτές ότι οι υπουργοί της δεν θα κάνουν χρήση των διευρυμένων εξουσιών τους για να προχωρήσουν σε «ουσιαστικές μεταβολές» του νόμου.

Για να επιτύχει την καταψήφιση του νομοσχεδίου, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να πείσει τους φιλοευρωπαίους βουλευτές των Τόρις να συμμαχήσουν μαζί του. Ωστόσο, ορισμένοι από τους πλέον προβεβλημένους αντιπάλους του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο αφού λάβουν τη διαβεβαίωση ότι το κοινοβούλιο θα βάλει στο μικροσκόπιο οποιεσδήποτε μετατροπές της νομοθεσίας.

Αναμένεται επίσης ότι ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα συνταχθούν με την κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post