Ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα
AFP

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) επί του σχεδίου απόφασης που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, θα υποστηρίξουν το σχέδιο αυτό, απόφασης, καθώς απαιτούνται εννέα ψήφοι χωρίς την άσκηση βέτο, από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία την Ρωσία ή την Κίνα, προκειμένου το ψήφισμα να εγκριθεί.

Οι ΗΠΑ λεδωσαν την Κυριακή στις υπόλοιπες 14 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την επιβολή του όγδοου γύρου κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Προβλέπει να επιβληθεί ένα «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγκγιάνγκ, την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα. Ωστόσο οι διατυπώσεις είναι λιγότερο σκληρές από το αρχικό κείμενο.

Από το σχέδιο έχει αφαιρεθεί το πάγωμα τυχόν πόρων του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Για να εγκριθεί μια απόφαση από το ΣΑ του ΟΗΕ χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο εκ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του. Η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης διανεμήθηκε από την αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στα άλλα κράτη μέλη την Τετάρτη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή