34εκατ. ευρώ έχει ξοδέψει η Γαλλία για τις απελάσεις μεταναστών με ναυλωμένα αεροσκάφη και ιδιωτικές πτήσεις

34εκατ. ευρώ έχει ξοδέψει η Γαλλία για τις απελάσεις μεταναστών με ναυλωμένα αεροσκάφη και ιδιωτικές πτήσεις
Toulouse, France - April 14, 2017: Twin Jet Beech 1900D approaching to Toulouse-Blagnac Airport in Toulouse, France.
Toulouse, France - April 14, 2017: Twin Jet Beech 1900D approaching to Toulouse-Blagnac Airport in Toulouse, France.
santirf via Getty Images

Μια κοστοβόρα διαδικασία απέλασης μεταναστών φαίνεται να ακολουθεί η Γαλλία αφού σύμφωνα και με νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το 2006 έως σήμερα έχει δαπανήσει 34εκατ ευρώ για τη μεταφορά μεταναστών εκτός της χώρας σε διάφορα κέντρα κράτησης, με ναυλωμένα μικρά αεροσκάφη.

Η εικόνα που υπήρχε αρχικά, ήταν πως το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ναύλωνε μόνο ένα αεροσκάφος αλλά σύμφωνα με το Buzzfeed και τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του, τα τελευταία 11 χρόνια έχουν ναυλωθεί και άλλα αεροσκάφη τα οποία βέβαια τον τελευταίο χρόνο εκτελούν πτήσεις σχεδόν καθημερινά και με απόλυτη πληρότητα. Βέβαια αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο αφού τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μεταφέρουν συνήθως έως και 19 άτομα και με δεδομένο ότι βάσει της γαλλικής νομοθεσίας κάθε μετανάστης πρέπει να συνοδεύεται από δύο αξιωματικούς της Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων ουσιαστικά κάθε πτήση επιβιβάζονται 5 ή το πολύ 6 μετανάστες.

Στο δημοσίευμα μάλιστα, φιλοξενούνται και δηλώσεις ενός Αφγανού μετανάστη ο οποίος ταξίδεψε με μια τέτοια πτήση από τη Γαλλία στη Σουηδία.

Oι πτήσεις πάντως είναι προς ευρωπαϊκές χώρες αφού υπάρχει η δυνατότητα- βάσει της Συνθήκης του Δουβλίνο 2- κάθε κράτος μέλος της ΕΕ «επιστρέφει» μετανάστες στην πρώτη χώρα μέσω της οποίας εισήλθαν σε κοινοτικό έδαφος.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα το Υπουργείο είχε ζητήσει προσφορές από εταιρείες και σύμφωνα με τα αρχικά έγγραφα τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνταν για μεταφορά προσωπικού, αποστολές φορτίου αλλά δεν υπήρχε καμία αναφορά περί μεταφοράς μεταναστών. Αυτό μάλιστα το πρώτο ετήσιο συμβόλαιο μεταξύ του Υπουργείου και της εταιρείας Twin Jet- σύμφωνα πάντα με το Buzzfeed- ανανεώθηκε τρεις φορές και το συνολικό κόστος ναύλωσης ήταν 6.186.860 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την αντίστοιχη γαλλική εφημερίδα της κυβερνήσεως αυτή η διαδικασία απελάσεων δεν είναι κάτι καινούριο και ήδη το 2007 η Le Monde σε σχετικό ρεπορτάζ της αναφερόταν στην ναύλωση ενός αεροσκάφους κατασκευής Beechcraft ενώ οι αρμόδιες αρχές είχαν υποστηρίξει πως η πρακτική αυτή παρείχε στα στελέχη της Υπηρεσίας Συνόρων ευελιξία στον προγραμματισμό των απελάσεων αφού δεν εξαρτιόνταν από το πρόγραμμα και τη διαθεσιμότητα σε κανονικές εμπορικές πτήσεις.

Το 2008 το Υπουργείο ζήτησε νέες προσφορές από εταιρείες και η καλύτερη προσφορά ήταν και πάλι από την Twin Jet αλλά το ετήσιος κόστος ναύλωσης είχε ανέβει στα 3εκατ. ευρώ. Το 2010 το Υπουργείο «έκλεισε» συμφωνία με την Chalair Aviation για το ίδιο ποσό ενώ το 2015 ήταν και πάλι η σειρά της Twit Jet ρίχνοντας την προσφορά στο 1,5εκατ ευρώ.

Το κόστος απέλασης με αυτή τη διαδικασία εκτιμάται σήμερα πως έχει κοστίσει στο γαλλικό κράτος 34,8εκατ ευρώ σε 11 χρόνια εάν υπολογιστεί μόνο η ναύλωση των αεροσκαφών, γιατί φυσικά είναι σημαντικά μεγαλύτερο εάν προστεθεί το κόστος για τα καύσιμα, οι αποζημιώσεις για τα στελέχη της Υπηρεσίας Συνόρων που συνοδεύουν τους μετανάστες.

Το Buzzfeed επικοινώνησε με τον Olivier Manaut, πρόεδρος της Twin Jet o οποίος κλήθηκε να σχολιάσει για το κόστος ναύλωσης αλλά δήλωσε: «Νομίζω πως έχετε κάνει κάποιο λάθος στα νούμερα αλλά δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο». Ωστόσο, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των προσφορών που έγιναν αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, σχολίασε πως τα νούμερα είναι σωστά και συνάδουν με τα συμβόλαια που συντάχθηκαν.

Πηγές: Le Monde, Buzzfeed

Δημοφιλή