ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/09/2017 12:21 EEST | Updated 12/09/2017 12:22 EEST

Οι τέσσερις επιλογές για την «Παναθηναϊκή Πολιτεία»

EUROKINNISI
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Ενα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που θα επηρεάσει τον σχεδιασμό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, είναι το γηπεδικό. Το πλάνο του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ προβλέπει τη δημιουργία της "Παναθηναϊκής Πολιτείας" που θα στεγάσει όλα τα τμήματα του Συλλόγου. Από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μέχρι τα μικρότερα σπορ.

Για την "Παναθηναϊκή Πολιτεία" υπάρχουν τέσσερις επιλογές, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Το ΟΑΚΑ, το Γουδί, ο Βοτανικός και το "Απόστολος Νικολαΐδης".

* Το ΟΑΚΑ είναι η πιο ρεαλιστική επιλογή τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες και για τη χρήση τους, όπως την επιθυμεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, θα απαιτηθεί η σύναψη συμφωνίας του PAO Foundation με την Κυβέρνηση. Επίσης, για την εκμετάλλευση εμπορικών χώρων, είναι αναγκαία μία νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων.

* Το Γουδί έχει τεθεί στη συζήτηση τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της αστικής παρέμβασης "Νέα Αθήνα". Για την ώρα, παραμένει μία φιλολογική επιλογή, επειδή ακόμα η Κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει το νομοθετικό πλαίσιο, ούτε έχει χωροθετήσει τις γηπεδικές εγκαταστάσεις για ενδεχόμενη εγκατάσταση του Παναθηναϊκού.

* Ο Βοτανικός είναι η δεύτερη πιο ρεαλιστική επιλογή, μετά το ΟΑΚΑ. Το νομικό καθεστώς είναι ξεκάθαρο, η χωροθέτηση είναι σαφής και το μόνο που απουσιάζει είναι η πρόβλεψη για γήπεδο μπάσκετ. Λείπουν τα κεφάλαια και η σύναψη συμφωνίας με τον Δήμο Αθηναίων και με την Alpha Bank, που εκ του νόμου υποχρεούται να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη. Ωστόσο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν δείχνει ζεστός με την τοποθεσία.

* Η ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης" ενδεχομένως να ήταν η ιδεατή λύση, αλλά μοιάζει ουτοπική. Θα απαιτούταν μία μεγάλη νομοθετική παρέμβαση, που θα επηρεάζει τον αστικό ιστό στο κέντρο της Αθήνας και δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή. Επί της ουσίας, προς το παρόν δεν συγκεντρώνει ρεαλιστικές πιθανότητες.

Πρακτικά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει μία εφαρμόσιμη επιλογή, το ΟΑΚΑ. Θα εξετάσει το Γουδί, όταν και αν καταθέσει την πρόταση της η Κυβέρνηση, αλλά σε που το PAO Foundation θα προχωρήσει, τότε θα υπάρξει άμεση ανάγκη και μόνο το ΟΑΚΑ την καλύπτει.

Πηγή: Sport24