Κόντρα ΕΟΠΥΥ - Ιατρικού Συλλόγου για τον τρόπο που γράφονται οι συνταγές φαρμάκων

Κόντρα ΕΟΠΥΥ - Ιατρικού Συλλόγου για τον τρόπο που γράφονται οι συνταγές φαρμάκων
Eurokinissi

Την προσοχή των γιατρών στην πιστή τήρηση των διατάξεων κατά την διαδικασία της έκδοσης συνταγών εφιστά η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της, υπογραμμίζοντας ότι οι συνταγές πρέπει να χορηγούνται με αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας κάθε φαρμάκου και μόνο στο 15% των συνταγών ο γιατρός μπορεί να χορηγεί φάρμακο με εμπορική ονομασία, που θα πρέπει όμως να το αιτιολογήσει επαρκώς.

Η εγκύκλιος έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που ζητά την απόσυρση της, σε αντίθετη περίπτωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αναφέρεται στην εγκύκλιο, στη συνταγή πρέπει να αναγράφεται η συνιστώμενη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) δοσολογία του φαρμάκου, ενώ η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 μέρες θεραπείας. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα στα οποία εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή.

Συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4052/12, οι γιατροί συνταγογραφούν κάνοντας αποκλειστική χρήση της χημικής ονομασίας (δραστική ουσία) των φαρμάκων. Από την 1η Ιουνίου 2012, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι υποχρεωτική και καθολική. Εξαιρούνται μόνο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων ή ασθενειών που προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά διεθνή δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας.

Οι αποκλίσεις από τις ρυθμίσεις αυτές της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στη διάρκεια του έτους. Όλες οι εξαιρέσεις πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως, επαρκώς και γραπτώς από τους γιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η επιτροπή ελέγχου συνταγογράφησης διαπίστωσε ότι κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν ποσότητες φαρμάκων που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά συνταγογράφησης που ο γιατρός - είτε στο πεδίο "οδηγία" είτε στο πεδίο "σχόλια" - προτείνει εμπορική ονομασία φαρμάκου και οι εν λόγω γιατροί δεν χρησιμοποιούν το 15% της εμπορικής ονομασίας που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί πως η διαπίστωση παραβάσεων κατά την έκδοση συνταγών όπου δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις, επισύρει κυρώσεις.

ΙΣΑ: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ στην οποία αναφέρεται ότι οι συνταγές πρέπει να χορηγούνται με αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας κάθε φαρμάκου, ζητά με δική του ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη εγκύκλιο, με την οποία αλλάζει τους κανόνες της συνταγογράφησης, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς».

Ο ΙΣΑ κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι «ερμηνεύει κατά το δοκούν τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και τα όσα ήδη κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει».

Τονίζει ότι «η παράλειψη της εμπορικής ονομασίας στην συνταγή, ανοίγει την κερκόπορτα, για να φτάσουν στον ασθενή επικίνδυνα φάρμακα», και τάσσεται «υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής και ειδικότερα της φαρμακευτικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων», αλλά αντιτίθεται «στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών μας».

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού. Ξεκαθαρίζει δε, ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, εγχώριο και ευρωπαϊκό, για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της δημόσιας υγείας των πολιτών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή