Αμερικανός πρώην καταδρομέας προτείνει μια «απλή» λύση για την κρίση στη Βόρεια Κορέα

Αμερικανός πρώην καταδρομέας προτείνει μια «απλή» λύση για την κρίση στη Βόρεια Κορέα
tupikov via Getty Images

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετώπιζε το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Τζόκο Γουΐλινκ, πρώην καταδρομέας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (SEAL), που πλέον είναι συγγραφέας, έδωσε μια φαινομενικά απλή λύση, η οποία φαντάζει αρκετά ουσιαστική (αν εξαιρέσουμε κάποιες...τεχνικές λεπτομέρειες).

Αυτό που πρότεινε, λοιπόν, ο Γουίλινκ στο Twitter, όταν του τέθηκε το ερώτημα αυτό, δεν ήταν κάποια συγκαλυμμένη επιχείρηση ή άλλου είδους στρατιωτική ενέργεια: Αντί για βόμβες, πρότεινε τα αμερικανικά αεροσκάφη να ρίξουν...iPhones. Συγκεκριμένα, «ρίξτε τους 25 εκατομμύρια iPhones και βάλτε από πάνω δορυφόρους με δωρεάν WiFi»

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως η πρόταση αυτή είναι κάπως...απλοϊκή, καθώς, αν μη τι άλλο, η παροχή ασύρματης πρόσβασης στο Ίντερνετ με WiFi μέσω δορυφόρων είναι ένας τομέας στον οποίο γίνονται έρευνες μεν, αλλά μέχρι εκεί (επίσης πρέπει να πούμε ότι και η επιλογή των iPhones είναι πολύ...αμερικανικός τρόπος σκέψης, καθώς θα ήταν σαφώς προτιμότερο από κάθε άποψη να αποσταλούν πιο φθηνά smartphones- δηλαδή συσκευές Android). Παρόλα αυτά, η κεντρική ιδέα έχει βάση, καθώς δεν είναι κάτι άλλο από το να δοθεί στον λαό της Βόρειας Κορέας πρόσβαση στο Ίντερνετ και, μέσω αυτού, στον έξω κόσμο, ώστε να δουν τι στερούνται. Όπως ανέφερε στο Business Insider ο Γιουν Σουν, ειδικός του Stimson Center σε θέματα Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν καταλαβαίνει πως, «μόλις μια κοινωνία καταστεί ανοιχτή και ο βορειοκορεατικός λαός συνειδητοποιήσει τι στερείται, το καθεστώς του Κιμ θα είναι μη βιώσιμο, και θα ανατραπεί».

Για αυτόν τον λόγο ακριβώς η Βόρεια Κορέα θα αντιδρούσε έντονα σε ενέργειες που παραπέμπουν σε τέτοιου είδους ιδέες, όπως έχει φανεί και στην περίπτωση της αποστολής από τη Νότια Κορέα αεροστάτων που έριχναν φυλλάδια και DVD στη Βόρεια Κορέα. Για αυτό και αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας δωρεάς μεγάλου αριθμού smartphones στη χώρα, καθώς το καθεστώς θα αρνούνταν να τα δεχτεί- ενώ και οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών θα δέχονταν επικρίσεις πως «ανταμείβουν» ένα καθεστώς που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του.

Δημοφιλή