Οι αποκλίσεις θα φέρουν νέα μέτρα. Αυτό που θέλει να αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών και η πίεση του ΔΝΤ για όλα

Οι αποκλίσεις θα φέρουν νέα μέτρα. Αυτό που θέλει να αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών και η πίεση του ΔΝΤ για όλα
SOOC

Παραμένουν ισχυρές οι πιέσεις από το ΔΝΤ σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προβαίνοντας επίσης στην εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις στους στόχους του προγράμματος, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέο «πρέσινγκ» από το Ταμείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ φέτος, και πεποίθηση ότι θα υπερβούμε τον στόχο του πλεονάσματος, γεγονός που θα οδηγήσει σε κοινωνικό μέρισμα και φέτος.

Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, το ΔΝΤ επιμένει στον νέο έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, γεγονός όμως που δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, «είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, με ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι εποπτεύουν το τραπεζικό μας σύστημα», προσθέτοντας μάλιστα ότι «δεν βλέπω τον λόγο, χωρίς ειδική μελέτη, το ΔΝΤ να βάζει ζητήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Όπως εξήγησε, τα στελέχη της ΕΚΤ επαρκούν, ενώ στους νέους ελέγχους θα είναι καλύτερα τα δημοσιονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, η ίδια κυβερνητική πηγή τόνισε ότι στόχος είναι να πάμε γρήγορα και να την κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα πολιτικά και τεχνικά θέματα που διαφωνούν κυβέρνηση και θεσμοί.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη από τα υπουργεία τα οποία εμπλέκονται στην τρίτη αξιολόγηση να ετοιμάσουν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του 80% των προαπαιτούμενων την 1η Νοεμβρίου, ώστε η αξιολόγηση να κλείσει το αργότερο τον Ιανουάριο του 2018.

Αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών στόχων, υπάρχουν αποκλίσεις στην πορεία των εσόδων, οι οποίες προκλήθηκαν από τα «αντικίνητρα» που, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, υπάρχουν στη φορολογία, με αποτέλεσμα ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν λιγότερα εισοδήματα, ώστε να γλιτώσουν από υψηλότερο φόρο.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως αν υπάρχει απόκλιση στους στόχους, θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% το 2018, κάνοντας σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος στους εταίρους και για αυτό θα πρέπει να λάβει αποφάσεις ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις.

«Ανησυχώ για τις προθέσεις του ΔΝΤ, όπως άλλωστε ανησυχεί και ο κ. Μακρόν, όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης η ίδια πηγή σημείωσε ότι ανησυχία υπάρχει και για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός θα κρίνει τις ισορροπίες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Αναφορικά με το θέμα της διάθεσης του πλεονάσματος που θα προκύψει από το 2017, ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως υπάρχει ήδη σχεδιασμός, όπως αυτός προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς το 2016. Όπως εξήγησε, το πλεόνασμα θα δοθεί είτε για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε για την ανάπτυξη, είτε σε κοινωνικά επιδόματα.

Αναφορικά με την επίτευξη του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ το 2018, η κυβερνητική πηγή εξέφρασε αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα πάει πάρα πολύ καλά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή από το ΥΠΟΙΚ, το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραταθεί για ακόμα μια χρονιά η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από τις μεταναστευτικές ροές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, ώστε να μην υπάρχουν αντικίνητρα για τη δήλωση του πραγματικού εισοδήματός τους.

Κλείνοντας, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης η τρίτη αξιολόγηση να έχει τελειώσει τον Γενάρη του 2017, ώστε, όπως είπε, όταν θα γίνουν οι σημαντικές συζητήσεις για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, τον ρόλο του ΔΝΤ και το χρέος να μην έχουμε εκκρεμότητες με τους θεσμούς. Η επόμενη μέρα από το τέλος του τρίτου προγράμματος θα είναι ένα φάσμα λύσεων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το μνημόνιο και η επιλογή αυτής της λύσης θα κρίνει αν είναι καλό ή κακό το κλίμα.

Τέλος, αναφορικά με την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, η ίδια πηγή είπε πως μέσα στους επόμενους 6-7 μήνες θα γίνουν και άλλες προσπάθειες, είτε με νέες εκδόσεις, είτε με διαχείριση του χρέους.

Δημοφιλή