Αμερικάνικη έκθεση του 2015 προέβλεπε την πιθανή ανεξαρτησία της Καταλονίας. Mε όποια κυβέρνηση προκύψει θα συνεργαστεί ο Τραμπ

Αμερικάνικη έκθεση του 2015 προέβλεπε την πιθανή ανεξαρτησία της Καταλονίας
the catalan flag during the Catalonia national holiday day, in Barcelona, on September 11, 2017. One milion demonstrate in Barcelona supporting the Catalonia's independece referendum. (Photo by Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)
the catalan flag during the Catalonia national holiday day, in Barcelona, on September 11, 2017. One milion demonstrate in Barcelona supporting the Catalonia's independece referendum. (Photo by Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Μια παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, είδε το φως της δημοσιότητας. Η έκθεση σχετίζεται με την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν το 2020 και αναφέρεται στις τωρινές τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής, όπως αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα La Vanguardia.

Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό της Κάρολ Μιγκντάλοβιτς.

Το περιεχόμενό της είναι μία λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης στην Κίνα κατά την μετά τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ εποχή, οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και της υπό διάλυση Σοβιετικής Ένωσης, η ανάδυση των εθνικών ομάδων στην Ανατολική Ευρώπη, η κατάσταση στο Μεξικό και η οικοδόμηση της ΕΕ. Στο σημείο αυτό είναι που γίνεται αναφορά στην πιθανότητα ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης πίστευαν το 1990 πως είναι πιθανό «η κατάρρευση της ιδέας του Κράτους-Έθνους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης» θα συνοδευόταν από μία «αναβίωση των περιφερειακών αλυτρωτισμών». Προς αυτήν την κατεύθυνση πίστευαν πως «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκωτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλονία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα». «Ορισμένες από αυτές δε, θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους» , σημείωναν.

Στην έκθεση δεν αναφέρονται περιοχές όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Φλάνδρα, με ισχυρές αποσχιστικές τάσεις. Από τις αναφερόμενες περιοχές, μόνον η Σλοβακία ήταν εκείνη που απέκτησε την ανεξαρτησία της ενώ στη Σκωτία έχει διεξαχθεί ήδη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ η Καταλονία αναμένει την 1η Οκτωβρίου για να αποφασίσει για την πορεία της.

Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε χθες Τετάρτη πως προτίθεται να συνεργασθεί με όποια «κυβέρνηση, ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονία την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

Πάντως στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η Νάουερτ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν το Καταλανικό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνάντηση σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της καταλανικής εφημερίδας La Vangiardia, πως η θέση της ΕΕ είναι «ότι θα πρέπει να αφουγκρασθούμε με προσοχή τι θα πουν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο» για την Καταλονία.

«Εάν σε κάποια στιγμή—και δεν τον λέω ως δική μου υπόθεση εργασίας, ούτε και λέω πως είναι όντως μία τέτοια υπόθεση, γιατί πάνω σε αυτό το θέμα δεν έχω γνώμη—η Καταλονία διαχωρισθεί από την Ισπανία, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν θέλουν να αποτελέσουν ένα κράτος μέλος της Ένωσης, η διαδικασία αυτή θα υπαχθεί στους συνήθης κανονισμούς και την ίδια πορεία με τα άλλα κράτη. Δηλαδή, ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλω να υπενθυμίσω εκείνο που είχαμε τονίσει και στο παρελθόν. Το έχουμε εξετάσει και συζητήσει στο κολέγιο των επιτρόπων πολλές φορές: ότι πουν το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο», τονίζει στη συνέντευξή του στη La Vanguardia ο Γιούνκερ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή