ΔΙΕΘΝΕΣ

Oι παγετώνες της Ασίας θα χάσουν το 1/3 της μάζας τους ως το 2100

Russian President Vladimir Putin visits the cave of Arctic Pilots Glacier in Alexandra Land in remote Arctic islands of Franz Josef Land, Russia March 29, 2017. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Russian President Vladimir Putin visits the cave of Arctic Pilots Glacier in Alexandra Land in remote Arctic islands of Franz Josef Land, Russia March 29, 2017. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.
Sputnik Photo Agency / Reuters

Οι παγετώνες των οροσειρών της Ασίας θα χάσουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της μάζας τους λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα, εξέλιξη η οποία θα έχει ολέθριες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian.

Διαβάστε επίσης:

Kι αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, τονίζει η ομάδα που εκπόνησε τη σχετική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

«Ο στόχος για τη μείωση κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν είναι καθόλου εύκολος και ακόμα κι αν επιτευχθεί, το 36% της μάζας του πάγου που καλύπτει τα βουνά της Ασίας θα αφανιστεί μέχρι το 2100», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,5, 4 και 6 βαθμούς Κελσίου θα αντιστοιχούσε σε μείωση των παγετώνων κατά 49%, 51% και 65% αντίστοιχα. Να σημειωθεί πως οι οροσειρές της Ασίας θεωρούνται από τις μεγαλύτερες αποθήκες νερού πέρα από τους πόλους της γης. Τροφοδοτούν πολλά από τα μεγάλα ποτάμια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του Γάγγη, του Ινδού και του Βραχμαπούτρα, από τα οποία εξαρτώνται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Δεκεμβρίου του 2015 υπογράφηκε η Συμφωνία των Παρισίων η οποία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Μελέτη ωστόσο που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο ανέφερε πως υπάρχουν μηδαμινές πιθανότητες (5%) να επιτευχθεί ο στόχος της.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου, ενώ σε περίπτωση που το φαινόμενο επιδεινωθεί, άμεσες συνέπειες θα είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η επιδείνωση των καταιγίδων, οι ξηρασίες και ο θάνατος πολλών ζώων.

Στο μεταξύ η θερμοκρασία στα βουνά της Ασίας αυξάνεται με ταχύτερα βήματα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στην οροσειρά Hindu Kush η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου ενώ στην ανατολική πλευρά των Ιμαλαϊων θα κυμανθεί στους 1,9 βαθμούς.

«Ακόμα όμως κι αν σταματήσει σήμερα η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν και τις επόμενες δεκαετίες δυστυχώς», εξηγούν οι ερευνητές κι αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτούν με πόσιμο νερό τουλάχιστον τη νότια Ασία.

Popular in the Community