Πόλεμος ευθυνών για την ρύπανση στο Σαρωνικό. Η αντιπολίτευση δεν έχει προτείνει καμία λύση, λέει ο Κουρουμπλής

Πόλεμος ευθυνών για την ρύπανση στο Σαρωνικό. Η αντιπολίτευση δεν έχει προτείνει καμία λύση, λέει ο Κουρουμπλής
Eurokinissi

Στον πόλεμο ευθυνών ενέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τις ενέργειες που γίνονται για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης από ουσίες πετρελαιοειδών, που προέκυψε μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, πλησίον της Ψυττάλειας, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για μια δύσκολη ημέρα και άσκησε κριτική εναντίον της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα κατά της ΝΔ και του επικεφαλής της, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Άκουσα τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Για ακόμη μια φορά ο περιβαλλοντολόγος κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τι εννοεί, δηλαδή στη δική τους εποχή πόση ώρα μετά από ένα ναυάγιο παρενέβαιναν τα σωστικά μέσα και πότε γινόταν η σύμβαση ανάθεσης σφράγισης της δεξαμενής σε ιδιωτική εταιρεία;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής και υπεραμύνθηκε για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που βυθίστηκε το πλοίο, τα ξημερώματα του Σαββάτου προς Κυριακή, έγιναν όπως προβλέπεται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ο κ. Κορουμπλής συνέχισε δίνοντας νέες διευκρινίσεις αναφορικά με το σχόλιο ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Αν και αρχικά από το γραφείο του έγινε λόγος πως επρόκειτο για ένα «λογοπαίγνιο» και πως ποτέ δεν είπε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, στη συνέχεια ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για «λογοπαίγνιο» και οι παραιτήσεις όλων των υπουργών είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. «Είναι δικαίωμα του Πρωθυπουργού, δεν έγινε παρεξήγηση, το πιστεύω», είπε.

Κατά τ΄άλλα δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση, η οποία ίσως για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα μας με τη συμμετοχή πολλών σκαφών τόσο του λιμενικού όσο και ιδιωτικών αλλά και ενός υπερσύγχρονου από την ΕΕ.

Στόχος, συνέχισε, είναι να αντληθεί το πετρέλαιο από τη δεξαμενή του βυθισμένου πλοίου, να καθαριστεί η θάλασσα, να μαζευτεί από τις ακτές η πίσσα που έχει ξεβραστεί και τέλος να καθαριστούν τα βράχια με ατμό και όχι με χημικά.

Ακόμη σημείωσε πως οι επιθεωρητές δεν βρήκαν ψόφια πουλιά. «Δεν φαίνεται να υπάρχει μαζική καταστροφή» είπε και έκανε λόγο για καλή εξέλιξη της όλης επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει καθημερινή βελτίωση.

Κατέληξε δε ασκώντας εκ νέου κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν έχει προτείνει καμία λύση.

Από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος είπε πως όλες οι διαδικασίες έγιναν με ταχύτατους ρυθμούς και η πρώτη εκτίμηση είναι πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαρροή από τη δεξαμενή του πλοίου. Η διαφυγή καυσίμου είναι πολλή μικρή σε σχέση με τα καύσιμα που μετέφερε το πλοίο, είπε.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός από την οικολογική καταστροφή. Εντατικές προσπάθειες να καθαρίσουν οι ακτές. Τι καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ

Δεν έχει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα το Αγία Ζώνη ΙΙ

Δημοφιλή