ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2017 15:05 EEST | Updated 15/09/2017 15:06 EEST

Οι πρόσφυγες της Γκαζίαντεπ περιμένουν -ακόμα- τα χρήματα που εγκρίθηκαν για την ενσωμάτωσή τους

DOMINIQUE FAGET via Getty Images
A young Rohingya Muslim refugee waits outside the World Food Programme office in the Bangladeshi town of Ukhia on September 15, 2017.Bangladesh will use troops to deliver foreign aid to the border town that has been overwhelmed by Rohingya Muslim refugees from Myanmar, authorities announced late September 14. The move follows criticism of the chaotic conditions in which relief supplies have been handed out at the huge camps around Cox's Bazar, where about 389,000 Rohingya from Myanmar's Rakhine state have arrived since August 25. / AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET (Photo credit should read DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)

Περισσότεροι από 500.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στην πόλη Γκαζίαντεπ, στην ΝΑ Τουρκία, ωστόσο τα χρήματα που έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη για την ομαλή προσαρμογή τους δεν ελήφθησαν ποτέ από τη δήμαρχο Φατμά Σάχιν, η οποία ωστόσο δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπογράφηκε πριν από ενάμιση χρόνο τον Μάρτιο του 2016, ενώ προβλέπει για την Τουρκία οικονομική βοήθεια συνολικά 6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν εγκατασταθεί περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από την γειτονική Συρία.

Η δήμαρχος της Γκαζίαντεπ δηλώνει ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν φθάσει ακόμα χρήματα. «Οι δήμοι και κοινότητες της περιοχής έχουν επιφορτιστεί με το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, αλλά δυστυχώς δεν λαμβάνουν βοήθεια για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Έθεσα το ζήτημα και στις Βρυξέλλες. Πρόσφατα μας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, και μου υποσχέθηκε ότι θα δοθούν λύσεις. Χρειαζόμαστε άμεσα νέα σπίτια, επενδύσεις σε έργα υποδομής και ένα αποτελεσματικότερο σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών. Τα χρήματα που μας υποσχέθηκαν είναι απαραίτητα ».

Απουσία πολιτικής βούλησης

Παρόλα αυτά η Σάχιν, η οποία είναι μέλος του κυβερνώντος AKP και έχει διατελέσει υπουργός Οικογενειακών Ζητημάτων από το 2011 μέχρι το 2013, δεν καταλογίζει ευθύνες στις Βρυξέλλες ή στην Άγκυρα για την καθυστέρηση στην εκταμίευση της βοήθειας. Όπως σημειώνει, γνωρίζει ότι μικρό μέρος των χρημάτων έχουν εκταμιευθεί στην Τουρκία, αλλά ότι το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται ακόμα στα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Έχω την αίσθηση ότι οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες αναλώνονται σε λεπτομέρειες και δεν βλέπουν τη συνολική εικόνα. Προς το παρόν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η εκταμίευση. Πληροφορήθηκα ότι το τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Δημοσίων Έργων και του υπουργείο Παιδείας έχουν λάβει κάποια χρήματα, τα οποία πρέπει το ταχύτερο να φθάσουν στην Γκαζίαντεπ».

Επισημαίνει στη συνέχεια πως τόσο η πόλη όσο και οι κάτοικοι βοηθούν όσο μπορούν τους πρόσφυγες από τη Συρία, μιας και όπως λέει είναι κομμάτι της κουλτούρας και της παράδοσης τους.

Όταν ο γείτονάς σου πεινά, τότε προσπαθείς να τον βοηθήσεις, λέει η Φατμά Σάχιν και προσθέτει ότι «υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να βοηθήσεις τους πρόσφυγες: είτε μοιράζοντας δίκαια τα βάρη σε όλες τις χώρες, είτε διασφαλίζοντας την ειρήνη στη Συρία, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους».