Βαθαίνει το μυστήριο με το «όπλο» που φέρεται να βλάπτει την υγεία Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα

Βαθαίνει το μυστήριο με το «όπλο» που φέρεται να βλάπτει την υγεία Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα
A vintage car passes by in front of the U.S. Embassy in Havana, Cuba, January 12, 2017. REUTERS/Alexandre Meneghini
A vintage car passes by in front of the U.S. Embassy in Havana, Cuba, January 12, 2017. REUTERS/Alexandre Meneghini
Alexandre Meneghini / Reuters

Όλο και πιο περίεργη φαίνεται να γίνεται η υπόθεση των Αμερικανών διπλωματών στην Κoύβα που αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής, βλάβες στον εγκέφαλο και άλλα προβλήματα υγείας λόγω κάποιας μυστηριώδους επίθεσης (ή «επίθεσης»).

Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα του Associated Press, τα συμπτώματα και οι εμπειρίες των θυμάτων είναι ακόμα πιο ποικίλες από αυτό που πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Το Associated Press μίλησε με άτομα στις ΗΠΑ και την Κούβα που έχουν ενημέρωση σχετικά με τους διπλωμάτες που εστάλησαν στην Αβάνα. Οι «επιθέσεις» φέρονται να άρχισαν στα τέλη του 2016 και οι αμερικανικές υπηρεσίες έκτοτε προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι διπλωμάτες υφίστανται μόνιμες ζημιές στην ακοή, ελαφρά τραύματα στον εγκέφαλο, και ακόμη και ζημιές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από πλευράς του, αποφεύγει να δώσει επιπλέον στοιχεία.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το συμπέρασμα των Αμερικανών ερευνητών ήταν πως πρόκειται για χρήση ενός προηγμένου ηχητικού όπλου, το οποίο λειτουργεί πέρα από το εύρος των ήχων που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος, και φέρεται να χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Αμερικανών διπλωματών και μελών των οικογενειών τους. Η συσκευή αυτή θεωρείται πως χρησιμοποιήθηκε είτε εντός ή εκτός της αμερικανικής πρεσβείας, είτε στα σπίτια των διπλωματών- αλλά έρευνες που έγιναν δεν απέδωσαν καρπούς.

Σύμφωνα με το Associated Press, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας σχεδόν για κάθε διάσταση της υπόθεσης αυτής, καθώς είναι άγνωστο το πώς έγιναν οι «επιθέσεις», ποιοι ευθύνονται και γιατί. Ακόμη, όπως αναφέρεται, φαίνεται πως ήταν εξαιρετικά στοχευμένες, επικεντρώνοντας σε δωμάτια ή ακόμα και σε συγκεκριμένα σημεία των δωματίων- κάτι που προκαλεί έντονα ερωτηματικά, καθώς τα γεγονότα, όπως εκλαμβάνονται, δεν φαίνονται να συμφωνούν με τους νόμους της Φυσικής.

Επιπλέον, το κάθε περιστατικό φαίνεται να διαφέρει, ανάλογα με το θύμα. Κάποιοι αντιλαμβάνονταν ότι κάτι συνέβαινε τη στιγμή που συνέβαινε, και υπήρχαν ενδείξεις για κάποιου είδους ηχητική επίθεση (ήχοι, περίεργες δονήσεις κλπ), ενώ άλλοι είπαν ότι ξυπνούσαν με ένα βουητό στα αυτιά τους, το οποίο σταματούσε όταν απομακρύνονταν από τα κρεβάτια τους. Επίσης, οι επιθέσεις φαίνεται πως γίνονταν τη νύχτα, και σε κάποιες περιπτώσεις σε «ριπές» που διαρκούσαν λεπτά.

Ωστόσο άλλες φορές τα θύματα δεν ένιωθαν ή άκουγαν τίποτα μέχρι να αρχίσουν τα συμπτώματα, που κυμαίνονταν από πονοκεφάλους, ναυτίες, πρηξίματα στο κεφάλι, απώλεια ισορροπίας κ.α. Επίσης, πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως άλλοι δύο Αμερικανοί είχαν προστεθεί στη λίστα των θυμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 21. Παράλληλα, η καναδική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως παρόμοια συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί και σε κάτω από 10 οικίες δικών της διπλωματών.

Η κουβανική κυβέρνηση, από πλευράς της, αρνήθηκε να απαντήσει στο AP σε ερωτήσεις για τα περιστατικά, παραπέμποντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με την οποία αρνείται κάθε εμπλοκή, δεσμευόμενη για πλήρη συνεργασία. «Η Κούβα ποτέ δεν επέτρεψε η επικράτειά της να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες εναντίον διπλωματών ή των οικογενειών τους, άνευ εξαίρεσης, και ούτε πρόκειται να το κάνει» αναφέρεται σχετικά- κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται, καθώς εκτιμάται πως αν πίστευαν ότι υπήρχε δάκτυλος κουβανικών υπηρεσιών, θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις/ αντίποινα.

Δημοφιλή