ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2017 04:30 EEST | Updated 16/09/2017 04:31 EEST

Συρία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πολεμήσει οποιονδήποτε χρειαστεί, ακόμα και συμμάχους των ΗΠΑ

GEORGE OURFALIAN via Getty Images
Syria forces begin their advance on the area of Bughayliyah, on the northern outskirts of Deir Ezzor on September 13, 2017, during their ongoing battle against the Islamic State (IS) group. After breaking an Islamic State group blockade, Syria's army is seeking to encircle the remaining jihadist-held parts of Deir Ezzor city, a military source. / AFP PHOTO / George OURFALIAN (Photo credit should read GEORGE OURFALIAN/AFP/Getty Images)

Η συριακή κυβέρνηση θα πολεμήσει οποιαδήποτε δύναμη, ακόμη και εκείνες που φέρουν τη στήριξη των ΗΠΑ, στην εκστρατεία της να ανακαταλάβει ολόκληρη την επικράτεια της Συρίας, δήλωσε η Μπουτάινα Σαμπάν, ανώτερη σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Ο Σύρος πρόεδρος έχει στο παρελθόν δεσμευτεί για την ανακατάληψη όλης της συριακής επικράτειας. Η κυβέρνηση ελέγχει τα κύρια αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας και έχει ξαναθέσει υπό τον έλεγχό της τους πρόσφατους μήνες το περισσότερο μέρος της ανατολικής ερήμου που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

«Είτε είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), είτε το Ντάες (Ισλαμικό Κράτος), είτε οποιαδήποτε άλλη παράνομη ξένη δύναμη στην χώρα…θα πολεμήσουμε και θα εργαστούμε εναντίον αυτών, ώστε η χώρα μας να ελευθερωθεί εντελώς από οποιοδήποτε επιτιθέμενο», τόνισε η Σαμπάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Manar που ανήκει στη σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.

Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου επισήμανε ότι οι, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, SDF έχουν καταλάβει περιοχές από το Ισλαμικό Κράτος «χωρίς να πολεμήσουν καθόλου», σε μια προφανή κατηγορία της για σύμπραξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων με τους τζιχαντιστές.

Οι SDF «προσπαθούν να καταλάβουν περιοχές (όπου υπάρχει) πετρέλαιο…αλλά δεν πρόκειται να πάρουν αυτό που θέλουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως τα σχέδια για «διαίρεση» της Συρίας απέτυχαν, χωρίς να επεκταθεί.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)