ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/09/2017 04:51 EEST | Updated 16/09/2017 05:12 EEST

Σε εξέλιξη η επιχείρηση αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό

Anadolu Agency via Getty Images
ATHENS, GREECE - SEPTEMBER 15 : Municipality staff shovel oil mixed sand near oil covered sea, spilled from a sinked cargo ship causing an environmental disaster, in Athens, Greece on September 15, 2017. Municipality staff and volunteers continue the cleaning processes on the 5th day as they set up tapes and placed warning signs. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα που προέκυψε από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό.

 • Η περιοχή που επηρεάζεται

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η πετρελαιοκηλίδα εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Πέραμα ως τη Γλυφάδα. Στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα, προκειμένου να αποτραπεί επέκτασή της προς τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη, ενώ ειδικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για να αντλήσουν κάθε ίχνος πετρελαίου που βρίσκεται στο ναυάγιο. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πετρος Φιλίππου δήλωσε στον realfm ότι από το απόγευμα άρχισαν μικρά κομμάτια πίσσας να επιπλέουν στις ακτές των περιοχών Καβούρι, Σαρωνίδα, Μαύρο Λιθάρι και Παλαιά Φώκεα. Ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πετρελαιοκηλίδα, αλλά για κομμάτια πίσσας που επιπλέουν, τα οποία ο δήμος προσπαθεί να μαζέψει για να καθαρίσει η παραλία.

 • Πού απαγορεύτηκε η κολύμβηση- μέτρα ασφαλείας

Βάσει απόφασης του υπουργείου Υγείας, απαγορεύτηκε η κολύμβηση στις εξής περιοχές:

 • Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
 • Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
 • Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου
 • Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
 • Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
 • Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας
 • Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως τα οστρακοειδή δεν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τη ρύπανση, προσθέτοντας πάντως, ότι για προληπτικούς λόγους διενεργούνται δειγματοληψίες.

 • Εντολές Τσίπρα

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε την Παρασκευή από τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σειρά εντολών, για άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Επίσης, διέταξε την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του  αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων, την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης  εμπορικών πλοίων  στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας και τη συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού. 

 • Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

Στην εισαγγελία Πειραιά απεστάλη από το λιμενικό σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή, η δικογραφία για την υπόθεση. Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά άσκησε ποινή δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με βάση το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σύμφωνα με τον νόμο 1650/86. Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, μηνύσεις κατέθεσαν για θαλάσσια ρύπανση, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου Γ. Παπανικολάου και Α. Κονδύλης.