Μια έκθεση δίνει την καλύτερη απάντηση στην ερώτηση «Τι φορούσες;» που γίνεται στα θύματα σεξουαλικής βίας

Μια έκθεση δίνει την καλύτερη απάντηση στην ερώτηση «Τι φορούσες;» που γίνεται στα θύματα σεξουαλικής βίας

«Τι φορούσες;»

Πρόκειται για την πλέον συνηθισμένη ερώτηση που κάνει ο κόσμος σε άτομα που έχουν επιζήσει σεξουαλικής επίθεσης. Μια ερώτηση γεμάτη από στοιχεία κατηγορίας απέναντι στο θύμα και την υπόνοια πως, ίσως, το θύμα να είχε αποτρέψει την επίθεση αν είχε επιλέξει να φορέσει κάτι λιγότερο αποκαλυπτικό, λιγότερο σέξι.

Αυτή τη περίοδο, στο Πανεπιστήμιο του Kansas στην Αμερική, διεξάγεται μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που στοχεύει στην κατάρριψη αυτού του μύθου. Η έκθεση έχει τον τίτλο «What Were You Wearing?» (Τι Φορούσες;), αποτελείται 18 ιστορίες σεξουαλικής βίας και αναπαραστάσεις των ρούχων που φορούσε το κάθε θύμα τη στιγμή που του επιτέθηκαν. Οι εν λόγω εμφανίσεις περιλαμβάνουν ένα μαγιό μπικίνι, μια (τυπικά) αγορίστικη κίτρινη μπλούζα, ένα σέξι κόκκινο φόρεμα και ένα τζιν παντελόνι με ένα T-shirt.

Το project δημιουργήθηκε το 2013 από την Jen Brockman, διευθύντρια του KU'S Sexual Assault Prevention and Education Center, και τη Dr. Mary A. Wyandt-Hiebert, που επιβλέπει όλα τα προγράμματα του κέντρου εκπαίδευσης για το βιασμό του Πανεπιστημίου του Arkansas. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί σε πολλές άλλες σχολές από το 2013, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων του Arkansas και της Iowa.

Η Brokman είπε στη HuffPostd πως ο βασικός στόχος του «What Were You Wearing» είναι να προωθήσει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη σεξουαλική βία και να καταπολεμήσει το συχνό φαινόμενο του να θέτονται κατηγορίες εις βάρος του θύματος (victim-blaming).

«Οι συμμετέχοντες μπορούν να έρθουν στην έκθεση και να δουν τους εαυτούς τους να αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στα ρούχα αλλά και στις ιστορίες», λέει. «Θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εκείνη τη στιγμή σε αυτό το χώρο και να πουν “Ουάου, έχω το ίδιο ρούχο στην ντουλάπα μου” ή “Φορούσα το ίδιο ρούχο την προηγούμενη εβδομάδα”. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να αποκαλύψουμε τον μύθο που ισχυρίζεται πως, αν απλά αποφύγουμε αυτά τα ρούχα δεν θα μας βλάψει ποτέ κανένας ή πως μπορούμε μα κάποιο τρόπο να εξαλείψουμε τη σεξουαλική βία αλλάζοντας, απλά, τα ρούχα μας».

Το project συγκέντρωσε 40 ιστορίες σεξουαλικής βίας αλλά προς το παρόν μόνο οι 18 από αυτές παρουσιάζονται στο Kansas, ενώ η Brockman λέει πως οι ιστορίες συλλέχθηκαν από μαθήτριες του κολεγίου και του πανεπιστημίου.

Οι ιστορίες παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους, όπως συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο και ανώνυμες μαρτυρίες από forums στο ίντερνετ. Τα ρούχα που παρουσιάζονται είναι δωρεές από φοιτητές του πανεπιστημίου και χρησιμοποιήθηκαν για να αναπαραστήσουν τα ρούχα που περιγράφουν πως φορούσαν τα θύματα στις μαρτυρίες τους.

Η Brockman είπε στη HuffPost πως η μέχρι τώρα ανταπόκριση στην έκθεση είναι εκπληκτικά θετική:

«Δεν είναι τα ρούχα που προκαλούν τη σεξουαλική βία, είναι το άτομο που την προκαλεί. Το να έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε γαλήνη στους επιζώντες και να ενημερώσουμε τις κοινότητες, είναι το πραγματικό κίνητρο πίσω από το project».

JENNIFER SPRAGUE

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US.