Ο Banksy δωρίζει 205.000 λίρες σε ανθρωπιστικές και αντιμιλιταριστικές ομάδες

Ο Banksy δωρίζει 205.000 λίρες σε ανθρωπιστικές και αντιμιλιταριστικές ομάδες
Banksy's Graffiti in Clipstone Street, Camden, London, United Kingdom
Banksy's Graffiti in Clipstone Street, Camden, London, United Kingdom
Pawel Libera via Getty Images

Οι υποθέσεις για το ποιος κρύβεται πίσω από την καλλιτεχνική προσωπικότητα «Banksy», τα έργα του οποίου είναι αναγνωρισμένα διεθνώς, είναι πολλές χωρίς καμία μέχρι σήμερα να έχει επιβεβαιωθεί. Καθόλου άδικα, καθώς ο Banksy είναι ένας ξεκάθαρα πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης και καθότι ζούμε σε πολύ περίεργες εποχές, η ανωνυμία τού εξασφαλίζει μια κάποια ασφάλεια.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικοποίησής του, ο δημιουργός graffiti δώρισε, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βρετανικός Guardian, το ποσό των 205.000 λιρών σε ανθρωπιστικές δομές και οργανώσεις, το οποίο συγκέντρωσε από την πώληση του τελευταίου του έργου στον οργανισμό «Reprieve and Campaign Against Arms Trade», που δραστηριοποιείται ενάντια στο εμπόριο όπλων, στη διάρκεια της πενθήμερης έκθεσης «Art The Arms Fair», που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Το εν λόγω έργο έχει ξεκάθαρα αντιπολεμικό μήνυμα, αφού απεικονίζει το βομβαρδισμό του σπιτιού ενός παιδιού, από τρία πολεμικά αεροσκάφη.

www.banksy.co.uk

Η εκδήλωση συνιστούσε το δεύτερο μισό ενός 14ήμερου φεστιβάλ διαμαρτυρίας ενάντια στη DSEI, της μεγαλύτερης έκθεσης στον κόσμο για όπλα, η οποία συγκέντρωσε αντιπροσώπους μερικών εκ των χείριστων καθεστώτων σε ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με 1.600 κατασκευαστές και εμπόρους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ακτιβιστές.

Ο Banksy έχει στο ενεργητικό του πάμπολλες ενέργειες στήριξης διαφόρων οργανώσεων και πρωτοβουλιών με την Τέχνη του κι έτσι δεν απείχε και αυτή τη φορά που ζητήθηκε η βοήθειά του. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο παρουσίασε το έργο του «Walled Off hotel», το οποίο καταφέρεται ενάντια στο τείχος της Βηθλεέμ που χωρίζει τη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, ώστε να εκφράσει τα δεινά των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κατοχή.

Δημοφιλή