Πιο απλή διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου φέρνει νέο νομοσχέδιο

Πιο απλή διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου φέρνει νέο νομοσχέδιο
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα επιτρέπει στους πολίτες να αυτοπροσδιορίζονται ως προς το φύλο τους όπως εκείνοι θέλουν και όχι όπως έχει καταγραφεί κατά τη γέννησή τους στο ληξιαρχείο.

Με το νομοσχέδιο αυτό, που ρυθμίζει ένα σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα διεμφυλικά άτομα θα μπορούν να διορθώσουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησής τους και να αλλάξουν το όνομά τους, χωρίς να έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση για επαναπροσδιορισμό του φύλου.

Ειδικότερα, ο τίτλος του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των συναρμόδιων υπουργείων που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή είναι «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου-Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και ορίζεται, ειδικότερα, ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα:

α) Στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του,

β) στον σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του.

Επίσης, προβλέπεται ότι ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρήθηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνει, δε, την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου.

Ακόμη, ορίζεται ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρημένου φύλου, το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρημένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα.

Καθορίζονται, παράλληλα, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, η οποία γίνεται με δικαστική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 782 του Κ. Πολ. Δ. και δεν απαιτείται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική αγωγή ή επέμβαση. Κατά την καταχώρηση της δικαστικής απόφασης στο ληξιαρχείο διασφαλίζεται η μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων. Επιτρέπεται, δε, μόνο μία φορά η αλλαγή της νέας ληξιαρχικής πράξης.

Ρητώς προβλέπεται ότι οι αριθμοί φορολογικού μητρώου και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης διατηρούνται.

Με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η θέσπιση, για πρώτη φορά, ενός συγκεκριμένου ειδικού νομοθετήματος με το οποίο καθιερώνεται μία κατά το δυνατό απλή διαδικασία για τη διόρθωση του καταχωρημένου φύλου των διεμφυλικών προσώπων (τρανσέξουαλ, τρανς), αναφέρει η αιτιολογική έκθεση. Επίσης, υπογραμμίζει ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Και προβλέπεται, ειδικότερα, ότι συνιστάται συλλογικό όργανο με την ονομασία «Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή