Οι «πορτοφολάδες» της δεκαετίας που χτυπούσαν σε γήπεδα και πανηγύρια με «τεχνητό συνωστισμό»

Οι «πορτοφολάδες» της δεκαετίας που χτυπούσαν σε γήπεδα και πανηγύρια με «τεχνητό συνωστισμό»
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
AndreyPopov via Getty Images

Σε πανηγύρια στις Κυκλάδες, γήπεδα, λεωφορεία, όπως και συρμούς του Μέτρου και του Ηλεκτρικού «χτυπούσε» η συμμορία «πορτοφολάδων» που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Συνολικά συνελήφθησαν 31 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα 18. Αστυνομικές πηγές χαρακτηρίζουν τη συμμορία ως την πιο καλά οργανωμένη ομάδα της τελευταίας δεκαετίας στις κλοπές πορτοφολιών.

Τα μέλη της υπήρχαν φορές που δημιουργούσαν «τεχνητό συνωστισμό» για να καταφέρουν να αρπάξουν πορτοφόλια χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Για παράδειγμα πήγαιναν πέντε με έξι άτομα δίπλα από κάποιον πεζό, στο δρόμο ή σε κάποια αποβάθρα του Μετρό (ή σε κάποιο βαγόνι) και πάνω στον πανικό και το “θόρυβο της πόλης” άρπαζαν από τσέπες και τσάντες τα πορτοφόλια.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 700 κλοπές και βρέθηκαν 500 κλεμμένα πορτοφόλια. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο αριθμός των κλοπών μπορεί να φτάνει τις 4.000, καθώς η δράση τους ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται 27 υπήκοοι Αλβανίας, ένας Βουλγαρίας, ένας Γεωργίας, ένας Μπαγκλαντές και ένας Έλληνας (απότακτος αστυνομικός). Δικογραφία σχηματίστηκε για ακόμα 18 άτομα, ανάμεσά τους συγγενής γνωστής μουσικοσυνθέτριας.

Αγαπημένος τους στόχος ήταν οι ηλικιωμένοι και οι τουρίστες στους σταθμούς του Μετρό «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Ομόνοια» , όπως και στη γραμμή των λεωφορείων που ξεκινάει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα καλοκαίρια «μετακόμιζαν» στις Κυκλάδες, ενώ είχαν δράσει και σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Ενδεικτικό της καλής τους οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν σε «τυφλά σημεία» (χωρίς κάμερες ασφαλείας), άδειαζαν τα πορτοφόλια και τα πετούσαν σε κάδους και υπονόμους και είχαν “συνεργαζόμενα μέλη” τα οποία μίσθωναν έναντι 20-30 ευρώ ημερησίως. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι όταν έκλεβαν ένα πορτοφόλι από έναν συρμό του Ηλεκτρικού ή του Μετρό φρόντιζαν προκειμένου στην επόμενη στάση να αλλάξουν βαγόνι για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους.

Δημοφιλή