Προκαταρκτική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον τραυματισμό του 16χρονου στη ΓΑΔΑ

Προκαταρκτική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον τραυματισμό του 16χρονου στη ΓΑΔΑ
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
Rostislavv via Getty Images

Προκαταρκτική έρευνα διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ. για να εξεταστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 16χρονος, ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο έξω από τη ΓΑΔΑ, διέφυγε από τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν.

Ουσιαστικά θα διερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες από την πλευρά των αστυνομικών για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Από την πλευρά της η Τροχαία διαπίστωσε ότι ο οδηγός που παρέσυρε τον 16χρονο ήταν νηφάλιος (το αλκοτεστ βγήκε αρνητικό) και ότι απλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Ο νεαρός νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου ΚΑΤ μετά από επιληπτική κρίση που υπέστη. Ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κατάγματα σε κάτω άκρο, στο πρόσωπο και στα πλευρά.

Ο νεαρός συνελήφθη στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης επιθέσεων από ομάδες κουκουλοφόρων εναντίον αστυνομικών στην Χαρ. Τρικούπη και στη συμβολή των Πατησίων με την οδό Τοσίτσα. Ο 16χρονος οδηγήθηκε με περιπολικό στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική, προκειμένου να μεταφερθεί στην αρμόδια υπηρεσία για τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, όταν βγήκε από το περιπολικό, παρότι φορούσε χειροπέδες, απώθησε τους αστυνομικούς και άρχισε να τρέχει διασχίζοντας κάθετα τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν στη συμβολή με την οδό Δημητσάνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Η πρόσκρουση ήταν σφοδρή με τον νεαρό να εκτινάσσεται και να προσκρούει με σφοδρότητα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, έχοντας υποστεί κατάγματα, στο πόδι, το πρόσωπο και τα πλευρά. Στο νοσοκομείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο αντιδράσεων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου γίνεται λόγος για αστυνομική βία: «Κατά τις 5 τα ξημερώματα κρατούμενος (για άγνωστο λόγο) την ώρα που μεταφερόταν στη ΓΑΔΑ δεμένος πισθάγκωνα, ξέφυγε από τον αστυνομικό έλεγχο και προσπάθησε να διασχίσει την Αλεξάνδρας. Τότε τον χτύπησε διερχόμενο αυτοκίνητο στο ρεύμα προς Κηφισίας με αποτέλεσμα να σπάσουν τα δυο του πόδια και να έχει εμφανέστατα τραύματα στο κεφάλι. Οι αστυνομικοί που ήταν υπεύθυνοι για την φύλαξή του αρνούνταν να του βγάλουν χειροπέδες παρά τις εκκλήσεις των περαστικών, παρότι ήταν αδύνατο να κινηθεί λόγω των τραυμάτων του, ενώ την ίδια στιγμή αρνούνταν κατηγορηματικά να του προσφέρουν νερό λέγοντας χαρακτηριστικά ‘καλά να πάθεις αυτό σου άξιζε’».

Δημοφιλή